Добро дошли на званичну презентацију Дома здравља у Сремској Митровици

URL Counter
Web Tracker

 

ВЕСТИ

Месец борбе против шећерне болести

26.04.2018. године на Тргу Ћире Милекића у Сремској Митровици одржана је акција превентивних прегледа за грађане сремскомитровачке општине, у организацији „Удружења оболелих од шећерне болести“. Свим грађанима је измерен крвни притисак, одређен ниво шећера у крви и дати су индивидуални савети о здравим стиловима живота. Интересовање је било велико, акцију је пропратило око 400 људи.
Сарадници  су Градска управа за здравство, Завод за Јавно здравље, Преввентивни центар и Поливалентна патронажа. Акцију су подржали медији.

 

 

27.4.2018.

24-30.април 2018.-Европска недеља имунизације

 

У Поливалентној патронажној служби у  оквиру Школе родитељства 25.04.2018. године обележена је Европска недеља имунизације. Предавање су одржале др Дејана Новаковић и патронажне сестре  Светлана Павић и Јадранка Богић.
Имунизација је једноставан, безбедан и ефикасан начин да заштитите своје дете од одређених болести. Вакцинација је поступак уношења узрочника болести или њихових делова у организам са циљем да се развије отпорност на те узрочнике, односно болести.
Вакцина треба да има следеће карактеристике:

 • Да ефикасно штити од одређеног агенса
 • Да имуност што дуже траје
 • Да се може дуже чувати
 • Да је јефтина

Обавезни програм имунизације прописује које вакцине,у колико доза и у ком месецу/години живота треба примити. Овакво упутство се заједнички назива „календар имунизације“ и регулисано је националним регулативама сваке земље. Применом појединих вакцина постиже се заштита организма за дужи или краћи период. Због тога се, у зависности од дужине заштите, у одређеним временским интервалима спроводи поновно вакцинисање, ревакцинација.
Вакцинација деце је превентивна мера заштите не само појединаца, већ и целе заједнице.
Обезбедите свом детету здрав почетак живота – вакцинишите га на време!

 

27.4.2018.

Чистоћа је пола здравља

У Диспанзеру на Сави 19. и 20.04.2018.са почетком у 10 часова у сали едукативног центра Поливалентна патронажна служба отворила је врата за децу предшколске установе „Маслачак“.
Тим патронажних сестара је одржао предавање“Стицање навика код деце за одржавање личне хигијене“. Здравствено васпитни рад се обављао кроз креативну радионицу. Активно учешће деце  допринеће усвајању правилних хигијенских навика и стварању  позитивних ставова о здрављу .
Здравље детета је увек прва и најважнија брига родитеља ,али и целокупног друштва. Одржавањем личне хигијене спречавамо преношење разних обољења. Брига о здрављу и хигијени је обавеза сваког појединца. Навике које су важне за здрав и срећан живот највише се стичу у раном детињству.

26.4.2018.

 

Светски дан рома

Патронажне сестре  Дома здравља обавиле су посету ромској породици на територији општине Сремска Митровица. Превентивне активности обављају се током целе године, у циљу побољшања положаја Рома, доступности здравствене заштите и постизања њихове интеграције у друштво.

Први конгрес Рома одржан је 1971. године у Лондону, када је  8.априлa проглашен Међународним даном Рома. Овај дан је посвећен слављењу ромске културе, историје и прилика је за дијалог у циљу побољшања положаја Рома.

 

17.4.2018.

 

7.април 2018.године-Светски дан здравља

Поливалентна патронажна служба у сарадњи са Заводом за Јавно здравље, Црвеним крстом и Превентивним центром обележила је Светски дан здравља, који је ове године посвећен доступности здравственој заштити и обележава се под слоганом “Здравље за све“.
Здравствено васпитне активности обављене су  са радно активном популацијом у радној организацији “Cooper standard“, месној заједници “Сава“ и удружењу пензионера.

Здравствена заштита је доступна свим популационим групама и здравствено васпитни рад се обавља на свим нивоима здравствене заштите. Здравствена заштита је  организована и свеобухватна делатност друштва  чији је основни циљ остварење највишег могућег нивоа очувања здравља грађана.

У оквиру друштвене бриге за здравље обезбеђује се здравствена заштита која обухвата:

 • oчување и унапређење здравља, откривање и сузбијање фактора ризика за настанак обољења, стицање знања и навика о здравом начину живота;
 • спречавање,сузбијање и рано откривање болести;
 • правовремену дијагностику, благовремено лечење, рехабилитацију оболелих и повређених;
 • информације које су становништву или појединцу потребне за одговорно поступање и за остваривање права на здравље.

Светски дан здравља је и ове године прилика да подсетимо становништво на значај здравих стилова живота и превенцију фактора ризика за настанак најчешћих поремећаја здравља.

17.4.2018.

 

Базар здравља

21.3.2018. у организацији Дома здравља Сремска Митровица одржана је акција превентивних прегледа за запослене у  фирми „Copper standard”. Свим запосленима је  измерен крвни притисак одређен ниво шећера у крви и холестерол. Запослени су добили корисне савете како да прилагоде исхрану свом здравственом стању, значај физичке активноси, о штетности дувана и сузбијању свакодневног стреса. У „Copper standardu” преовлађује млађа популација радника и у веома опуштеној атмосфери исказалии су веома позитиван став према оваквој врсти здравствених активности. Наредне активности Базара здравља предвиђа се за 28.3.2018.  и 4.4.2018. године такође за раднике „Copper standardа”.

 

22.3.2018.

 

Март месец борбе против рака

Према проценама Светске здравствене организације оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години. До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно, оболевање од рака ће порасти за 70%. Према истом извору, у 2012. години од свих локализација малигних тумора умрло је 8,2 милиона људи широм света.

Наредних двадесет година највећи пораст и у оболевању и у умирању од рака ће бити у неразвијеним и у средњеразвијеним земљама где је животни век становништва све дужи и у којима су присутне највеће разлике у социјално-економском статусу. У неразвијеним земљама и даље ће доминирати оболевање и умирање од карцинома грлића материце, као последица високе преваленције инфекције хуманим папилома вирусом (ХПВ), непостојања системске ХПВ имунизације и одговарајућих превентивних програма (скрининга). У средњеразвијеним земљама ће и даље водећи карциноми бити они који се доводе у везу са начином живота (пушење, алкохол, физичка неактивност и неправилна исхрана) као што су карцином плућа, дојке и дебелог црева.

Цео текст можете прочитати овде

20.3.2018.

 

Рекоснструкција Амбуланте Велики Радинци

Комплетно реконструисан објекат амбуланте у Великим Радинцима свечано је пуштен у рад. Урађена је комплетна реконструкција објекта, од крова, преко изолације, фасаде, електро и водоводних инсталација, па до кречења и свих осталих моларских радова, а замењена је и столарија. Мештани Великих Радинаца добили су на употребу потпуно нову, сређену амбуланту.
Отварању Амбуланте у Великим Радинцима присуствовао је Зоран Диздаревић, помоћник директора Канцеларије за управљање јавним улагањима, Владимир Санадер, градоначелник, Милан Маринковић, председник МЗ В.Радинци,
др Адил Елхаг – начелник Опште медицине…
Локална самоуправа и у наредном периоду ће наставити са изградњом, односно реконструкцијом постојећих амбуланти у свим селима како би сви становници Града Сремска Митровица и њему припадајућих села имали подједнако квалитетне услове здравствене заштите. У реконструкцију абуланте у Великим Радинцима уложено је 3.5 милиона динара.

20.3.2018.

 

Превенција колоректалног карцинома

Национални програм за превенцију колоректалног карцинома усвојен је у Србији 2009. Године и заснован је на доказима и препорукама добре клиничке праксе међународних удружења и радних група за превенцију, рано откривање и лечење рака дебелог црева. Програм значајно  доприноси  побољшању здравља становништва, јер се превентивним мерама могу открити злоћудни тумори дебелог црева у раним стадијумима када су изгледи за лечење велики. Програмом је обухваћена циљна група  становништва од 50-74 године живота. Спровођењем теста на окултно крварење из дебелог црева и откривање промена у раном стадијуму болести, када је она излечива је основни циљ овог програма.
Стручни тим Дома здравља Срем. Митровица је одговоран за организацију позивања особа на скрининг преглед. За радно активно становништво екипе Дома здравља одлазе у Р.О. где са минимумом ометања радног процеса уручују тестове и спроводе здравствено васпитни рад.  Једна таква акција је спроведена у Општинском Суду 06.03.2018. године. Акција се наставља у наредном периоду за већину радних организација широм наше општине.

9.3.2018.

 

 

Светски дан бубрега 8.март 2018 године

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology) и Интернационалног удружења Фондација за бубрег(International Federation of Kidney Foundations)у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу. Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве.

Слоган овогодишњег Светског дана бубрега „Бубрези и здравље жена” има за циљ да шира јавност постане свесна чињенице да болести бубрега утичу на здравље жена, што захтева хитну јавно здравствену акцију на глобалном нивоу како би промовисали једнак приступ здравственој заштити и родносензитивним превентивним мерама и поступцима лечења током читавог животног циклуса жене.

Цео текст можете прочитати овде

8.3.2018.

 

Март - месец борбе против рака

У циљу  превенције настанка рака, као и његовог  раног откривања и успешног  лечења  Поливалентна патронажна служба је у сарадњи са Превентивним центром и Месном заједницом „Матија Хуђи“, организовала контролу крвног притиска, шећера у крви као и холестерола и триглицерида у крви.
Месна заједница је том приликом славила годишњицу свог постојања а становништво те месне заједнице могло се упознати са правилним стиловима живота, здравим животним навикама, као и значајем редовног одласка код свог изабраног лекара. Од здравствених радника су, такође, могли добити савете о правилној исхрани и значају редовног узимања терапије. Интересовање је било велико и корисници здравствене заштите показали су вољу за унапређењем  и очувањем свог здравља.
Борба против ове болести, која је велики проблем нашег друшта, није лака али заједничким санагама у сарадњи са целокупном друштвеном заједницом можемо много учинити.

7.3.2018.

 

Светски дан борбе против рака

Служба Дома здравља Поливалентна патронажа обележила је Светски дан борбе против рака предавањима која су се одржала 7.2.2018. у месној заједници Слободан Бајић Паја у Сремској Митровици, 8.2.2018. у месној заједници у Манђелосу, на тему „Превенција малигних болети“.
Овај дан се обележава са циљем да се подигне свест о ризику настанка болести и подстакне кроз мере превенције правовремено откривање и лечење.


Свако може да смањи сопствени ризик од рака ако се придржава следећих савета:

 • престаните да пушите
 • храните се правилно, разноврсно
 • будите физички активни
 • смањите конзумирање алкохолних пића
 • избегавајте неумерено излагање сунцу
 • избегавајте излагање стресу
 • редовно контролишите здравље код вашег доктора

Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести.
Кампања под слоганом „ Ми можемо, ја могу“, подсећа да појединац и заједница значајно могу да допринесу смањењу ових болести.
У сусрету са грађанима посебно је издвојена велика делотворност превентивних мера. Уз поделу одговарајућег штампаног промотивног материјала упућен је позив женама свих доби да редовно долазе на гинеколошке прегледе.
Редовни прегледи најбољи су начини да се болест спречи.

14.2.2018.

 

Национални дан без дуванског дима

Приликом обележавања “Националног дана без дуванског дима” одржано је предавање у Економској школи „9. мај“ у Сремској Митровици 31.01.2018. године.
У холу школе постављен је штанд где је подељен пропагандни материјал и са ученицима разговарано о штетности дуванског дима. Поливалентна патронажна служба у сарадњи са Заводом за Јавно здравље и Црвеним крстом указала је на значај лошег утицаја на здравље и распрострањеност пушења, као и  на значај превентивног рада са младим људима и усвајање правилних стилова живота. Ученици су са великим интересовањем узели учешће у овој активности.

 

14.2.2018.

 

Систематски преглед

Служба дечије стоматологије Стоматолошке службе Ср.Митровица, организовала је систематски преглед деце СОШО Радивој Поповић. Захваљујући изузетној предусретљивости руководства школе,психолога ,предавача и медицинског особља ове установе прегледи се одвијају у изузетно пријатној атмосфери како за децу тако и за стоматолошки тим.
Значај очувања оралног здравља је од изузетног општег значаја и само редовна мотивација становништва путем информисања, организованих прегледа доводи до здраве популације. Посебно је важно да деца којој због низа ограничења у развоју треба поклонити посебну пажњу када је здравље зуба у питању, с обзиром да је чин пружања стоматолошких интервенција пуно сложенији!
Врата наше установе су им стално отворена ,а стручно особље на располагању.Особе којима није могуће ни у амбулантним условима третират и, имају могућност да буду упућена на третман у Клинике за дечију стоматологију Београда и Новог Сада.
Овим путем желимо да скренемо пажњу и осталим делатностима да су ова деца део нашег друштва и да поред огромне љубави коју им несебично даје особље школе,никако није на одмет да ту љубав пружимо сви ми остали.

22.12.2017.

 

Саопштење са X  Српског конгреса о шећерној болести са међународним учешћем

У периоду од 19. до 22.11.2017. године у Београду у хотелу ”Crown Plaza”одржан је десети српски конгрес о шећерној болести са међународним учешћем. Раду конгреса присуствовало је 850 учесника са 80 предавача по позиву од тога 31 из иностранства. Публиковано је 79 радова кроз оралне и постер презентације уз учешће и медицинских сестара и техничара који су неодвојиви део тима у третману дијабетеса. Шећерна болест од које данас у свету болује око 450 милиона људи разматрана је из више аспеката. Размена знања и искуства свакако ће допринети бољем приступу у превенцији, лечењу и третману компликација ове хроничне, пандемијске болести. На конгресу су била и два лекара Дома здравља Сремска Митровица: Др Адил Елхаг специјалиста опште медицине, начелник службе опште медицине и Др Маја Владисављевић специјалиста медицине рада која је са два рада изнела своја искуства у лечењу дијабетеса тип II  лековима из групе SGLT2 инхибитора апострофирајући значај активног и индивидуалног приступа пацијенту.

5.12.2017.

 

Светски дан борбе против дијабетеса

Поводом светског дана борбе против дијабетеса који се сваког 14. новембра обележава различитим програмима и активностима, 23.11.2017. у Градској библиотеци „Глигорије Возаровић“ одржана је трибина на тему: Жене и дијабетес, наше право на бољу будућност. Трибину је организовало Друштво за борбу против дијабетеса Сремска Митровица. Учешће на трибини узели су и представници Дома здравља Сремска Митровица. Предавање на поменуту тему одржала је др Маја Владисављевић која је говорила о специфичностима везаним за женску популацију и дијабетес. Расветљене су инсулинска резистенција као велики проблем код млађе популације и гојазност као један од главних узрока дијабетеса. Поменут је и дијабетес у трудноћи као посебан ентитет и начини како да се жена која већ има шећерну болест тип I припреми и изнесе жељену трудноћу и   постане мајка. Учеснике трибине поздравила је и председница удружења која је изнела активности друштва и позвала све присутне да се јаве на превентивне прегледе како би спречили настанак и развој шећерне болести. Примарна превенција је кључ успеха за здравље целокупног становништва, а ако се болест на време препозна и држи под контролом смањује се могућност компликација и обезбеђује квалитетан живот. Због тога је упућен  апел  грађанима да се одазову  на превентивне прегледе који се обављају континуирано у Превентивном центру Дома здравља Сремска Митровица, а у оквиру ког постоји Саветовалиште за дијабетес, правилну исхрану и одвикавање од пушења.

Према календару јавног здравља сваке године се 14. новембра обележава- Светски дан борбе против дијабетеса.
Овогодишњи слоган гласи: „Жене и дијабетес- наше право на здраву будућност“. Циљ обележавања овог дана јесте скретање пажње и интересовања јавности на могућност примарне превенције дијабетеса, као и на сложеност његових здравствених и социјалних последица.
Дијабетес је хронична, метаболичка болест коју карактерише повишен ниво глукозе у крви што доводи временом до озбиљних оштећења срца, крвних судова, очију, бубрега и нерава. Најчешћи је тип 2 дијабетеса, обично код одраслих, који се јавља када тело постаје отпорно на инсулин или не ствара довољно инсулина. Тип 1 дијабетеса, познат и као јувенилни дијабетес, или инсулин зависни, који се најчешће јавља код млађих особа је хронично стање у којем панкреас производи јако мало или нимало инсулина. За људе који живе са дијабетесом, приступ адекватном третману, укључујући и инсулин, је од кључног значаја за живот.
Правилна исхрана, дозирана и континуирана физичка активност, контрола стреса, живот без дуванског дима и познавање историје болести у породици, представљају основне предуслове за примарну превенцију ове болести. Свакако су важне и редовне посете лекару ради обављања превентивних прегледа, како би се сагледали фактори ризика, правовремено открили евентуални поремећаји здравља, пружили адекватни савети.
Поливалентна патронажна служба Дома здравља Сремска Митровица у сарадњи са Заводом за             Јавно здравље, Црвеним крстом и Медицинском школом обележила је овај дан низом активности: предавањем у удружењу пензионера Лаћарак и Сремска Митровица, као и контролом здравствених параметара ( одређивање нивоа шећера у крви, мерење крвног притиска ).

 

20.11.2017.

Првих 1000 дана

У сарадњи са Министарством здравља, Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, УНИЦЕФ је покренуо националну кампању под називом „Сваки тренутак је важан“. Циљ кампање је да се подигне свест о важности првих 1000 дана живота и значају раних искустава за развој детета. Најпоузданији начин да се родитељи информишу јесте од стране педијатара, здравствених сарадника, педијатријских сестара, патронажних сестара, путем усмених смерница о позитивним родитељским праксама, писаног материјала и илустрација филмовима. Зато смо издвојили неколико филмова у трајању од 5-7 минута. Теме филмова су развој деце 0-12 месеци, 12-24, 24-36, приврженост и улога очева, дојење,ране интервенције. Ове филмове треба да види што већи број родитеља.
Филмови се могу погледати на следећим линкова:

Деца узраста од 0 до 12 месеци
Деца узраста од 12 до 24 месеци
Деца узраста од 24 до 36 месеци
Афективно везивање и фактор тата
Рана интервенција
Дојење

УНИЦЕФ, заједно са Владом Србије, ради на томе да обезбеди да сва деца у Србији имају најбољи почетак живота. Свако дете, без обзира на тешкоће са којима се суочава, може достићи свој пуни потенцијал уз љубав, правилну негу, одговарајућу исхрану, укључујући и дојење, и заштиту коју им пружају родитељи или старатељи, и уз правовремену и адекватну стручну помоћ кроз услуге у заједници. Прве године живота представљају критичан период прилагођавања и захтевају многе активности за заститу здравља деце, нарочито када њихове породице припадају осетљивим групама. Када су деци ускраћени адекватна исхрана, подстицај и заштита, штетни ефекти могу довести до дугорочних последица за дете, породицу и заједницу уопште. Процес бриге о деци почиње у најранијој фази њиховог живота и зависи од окружења у којем дете расте. Оптимални услови у његовом дому, адекватна исхрана, интерактиван однос са родитељима и старатељима и ненасилне методе дисциплиновања у великој мери утичу на добробит детета. Да би деца добила адекватну негу, и да би се подстакао и промовисао значај раног развоја деце, од великог је значаја да информације правовремено и на адекватан начин стигну до родитеља, уз помоћ служби које пружају подршку породицама. Ова кампања има за циљ да помогне родитељима и старатељима да направе изборе који ће довести до оптималног развоја њихове деце, како би свако дете добило шансу за најбољи почетак у животу и добре основе за будућност.

 http://www.unicef.rs/nacionalna-kampanja-svaki-trenutak-je-vazan-za-razvoj-deteta/

17.11.2017.

 

Сваки тренутак је важан

Уницеф и Министарство здравља, као и министарства надлежна за образовање и социјалну заштиту, покренули су кампању подршке раном развоју деце, под називом  „Првих 1000 дана- сваки тренутак је важан“. Развојно саветовалиште Дома здравља Сремска Митровица,  својим радом и квалитетним приступом дечијем развоју запажено је на националном нивоу и укључено у активности које спроводе поменуте институције. Део пропагандних  филмова који ће се у будућности емитовати и користи за едукацију стручњака и родитеља, сниман је у нашем Развојном саветовалишту.

Клик на линк

 

 

10.11.2017.

 

Kонференција посвећена развоју детета

У организацији Уницеф-а, 28.09.2017. године у Београду одржана је конференција посвећена развоју детета под називом "НАЈВАЖНИЈЕ УЛАГАЊЕ У БУДУЋНОСТ ЗЕМЉЕ - РАНИ РАЗВОЈ ДЕТЕТА".
Конференција је платформа за измену сазнања о новим трендовима и иницијативама у политици и програмима који се баве првим годинама живота детета, међу стручњацима, практичарима и доносиоцима одлука.
У пленарном делу конференције предвиђена су тематска излагања еминентних међународних стручњака који се баве питањима раног развоја деце. Један од предавача је био и проф. Бери Цукерман, педијатар, професор на Медицинском факултету Универзитета у Бостону, који је одржао предавање на тему: "ИНОВАЦИЈЕ У ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ У СЛУЖБИ ПОДРШКЕ ДЕЦИ ИЗ ОСЕТЉИВИХ ГРУПА И ЊИХОВИМ ПОРОДИЦАМА".
Седници су присуствовале др Дуња Циврић - шеф Службе развојног саветовалишта и Јелена Гојковић - дефектолог. 27.09.2017.године професор је одржао додатно предавање професионалцима који се баве здрављем деце (специјалистима педијатрије, лекарима примарне здравствене заштите, здравственим сарадницима који раде у тиму са педијатрима). Предавању је присуствовала Нада Лођиновић - социјална радница Дома здравља и члан тима развојног саветовалишта. Конференција је одржана на Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој.

13.10.2017.

 

Национална недеља промоције дојења

У Диспанзеру на Сави Дома здравља Сремска Митровица, служба Поливалентне патронаже обележила је Националну недељу промоције дојења под слоганом „Подржимо дојење“.
Дојење представља превентивну интервенцију са највећим потенцијалом очувања живота. То је најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки. Важно је да се скрене пажња јавности на значај пружања подршке мајкама да обезбеде детету исхрану дојењем, што у кризним и ванредним ситуацијама може спасити живот детета, а често и мајке. Кампања је и прилика да се укаже на предност искључивог дојења у првих шест месеци живота одојчета као и на значај наставка дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости детета. Реч о дојењу и значају дојења је одржала патронажна сестра Сања Лакић, а предавању су присуствовале труднице сремскомитровачке општине.

5.10.2017.

 

Светски дан срца и дан старих

У Сремској Митровици 29.09.2017. године по календару  Јавног здравља, служба Дома здравља- Поливалентна патронажа, у сарадњи са Заводом за Јавно здравље, Црвеним крстом, Превентивним центром и Локалном заједницом обележила је Светски дан срца и Дан старих.
Здравствено васпитне активности су се одржавале у просторијама Удружења пензионера и тржном центру Рода. Становништво митровачке општине у току активности контролисало је : крвни притисак, шећер у крви, холестерол и триглицериде.
Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „Ојачајте своје срце“, наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести.
Светски дан срца има за циљ да истакне важност глобалног покрета у превенцији болести срца и крвних судова.
Примарна превенција болести срца треба да почне у раном детињству, а родитељи и заједница у целини треба да дају одговарајући допринос.

„ Здрав начин живота, представља улагање у будућност“

5.10.2017.

 

Светска недеља дојења 1.8.2017 - 7.8.2017.

03.08.2017. године у сали за едукације Дома здравља Сремска Митровица обележена је Светска недеља дојења под слоганом „ПОДРЖИМО ДОЈЕЊЕ ЗАЈЕДНО“.
Предавање је оджала патронажна сестра Сања Лакић.
Пре 24. године, Светска здравствена организација покренула је своју прву Светску недељу дојења. Стратегија даје смернице о томе како да заштити, подржи и промовише дојење у првих шест месеци живота одојчета, као и да настави до друге године живота уз адекватну додатну исхрану.
Према званичним подацима у Србији само 15% мајки доји одојчад до навршених шест месеци.
Циљеви Светске недеље дојења:
1. Информисање- разумевање значаја заједничке акције у оквиру четири тематске области Циљева одрживог развоја.
2. Препознавање своје улоге у активностима и шта може да направи разлику.
3. Унапређење сарадње и утврђивање области од заједничког интереса.
4. Подстицање заједничког рада како би се постигли Циљеви одрживог развоја до 2030. године.

 • Дојење није само питање које си тиче жена, нити искључива одговорност жена- заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо.
 • Подршка мајкама које доје, поред породице потребна је и од стране здравствених радника и заједнице у целини.

Мајчино млеко је најбоља храна, незаменљива у првих шест месеци живота.
Дојење штити бебу од:

 • Инфекција
 • Упала средњег уха
 • Екцема
 • Инфекције мокраћних путева
 • Чува зубе и вид
 • Превенција срчаних обољења

Предност дојења за мајку:

 • Смањује крварење после порођаја
 • Смањује ризик постпорођајне депресије
 • Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке
 • Смањује ризик од појаве остеопорозе
 • Смањује ризик од појаве анемије

Током дојења успоставља се чврста веза између мајке и бебе, и задовољава се бебина потреба за љубављу, топлином и сигурношћу.
Важно је да се скрене пажња јавности на значај пружања подршке мајкама да обезбеде детету исхрану дојењем, што у кризним и ванредним ситуацијама може спасити живот детета, а често и мајке.
Дојење се не може наметнути нити наредити. Као и љубав, као све добро у човеку, може се само показати, подржати и однеговати.

4.8.2017.

 

Крвно преносиве болести

18.05.2017 у едукативној сали Опште болнице одржан је акредитован курс прве категорије под називом Превенција крвно преносивих болести. Предавачи су били др Јасмина Јандрић Кочић спец. епидемиологије, Весна Жамбок мед. сестра, Зорица Благојевић дипл. медицинска сестра, Драженка Божић Гвока струковни физиотерапеут. Слушаоци курса су добили 6 бодова али независно од кме. Закључак је да је неопходно обрађивати теме које се односе на превенцију и безбедност како пацијената тако и здравствених радника.

 

 

19.5.2017.

 

Међународни дан сестринства

Обележен је 12.5.2017. године у организацији УЗРГСМ на тргу у Сремској Митровици, ангажовањем медицинских сестара из Опште болнице, Дома здравља, Апотекарске установе, ЗЗЈЗ Сремска Митровица. Акцијом превентивних прегледа и другим здравствено васпитним садржајима грађанима су услуге пружиле насмејане медицинске сестре уз велику подршку ученика Медицинске школе Драгиња Никшић, активисти Црвеног крста, друштво за борбу против шећерне болести и локалне самоуправе. Поруке које су послате са скупа медицинских сестара се односе на потребу континуираног усавршавања сестара и очувања и унапређења квалитета сестринског професије.

 

19.5.2017.

 

Посета Дому здравља

У циљу унапређења спровођења Националног програма за рано откривање рака дојке представници пројектног тима јапанске међународне агенције за сарадњу (ЈИЦА) посетили су Дом здравља Сремска Митровица. Наша установа је укључена у спровођење организованог скрининга рака дојке.Уоквиру друге фазе пројекта "Унапређење Националног програма за рано откривање рака дојке у Републици Србији представници пројектног тима су посету планирали са Канцеларијом за скрининг. У Дому здравља представнике пројекта је примио директор установе др Владимир Лукић, кординатор за спровођење скрининга др Верица Костић Мушкиња, кординатор за скрининг дојке др Евица Лазић Ивић и медицинске сестре одговорне за позивање и извештавање Весна Жамбок и Маријана Поповић. На састанку су се разматрале све опције позивања жена, проблеми везани за позивање, проценат одазива на позив и могућности унапређења стопе скрининга у циљу раног откривања рака дојке код жена Града Сремска Митровица.

15.5.2017.

 

Едукативне активности

19. априла 2017. године у Дому здравља  одржана је едукација  „ Да ли то може бити хив“  У организацији Центра за континуирану медицинску едукацију, универзитета у Новом Саду.
Изузатно квалитетну едукацију намењену лекарима спонзорисао је Глаxо Glaxo Smith Kline Export Ltd, Београд.
Уважени предавачи Клинике за инфективне болести, проф.др Снежана Бркић, професор Весна Туркулов и доцент др Данијела Марић су кроз своје презентације омогућили учесницима  семинара да стекну нова сазнања где се налази хив инфекција данас, кога  тестирати, акутне опортунистичке инфекције у хив инфекцији,  најчешћи коморбидитети и могућности лечења.
Кроз утиске учесници  су веома високо оценили све темарске садржаје семинара.

28.4.2017.

 

Светски дан здрвља

Поводом обележавања Светског дана здрвља у Градској кући одржано је предавање на тему "Депресија". Предавање је одржао др Станимир Чекеринац психијатар у Општој болници. Слоган под којим се ове године обележава Светски дан здравља је "Хајде да разговарамо на тему депресије". Предавање је организовала Градска управа за здравствену и социјалну заштиту на предлог Савета за здравље а уз подршку Дома здравља, Опште болнице, Града Сремска Митровица, Завода за јавно здрвље, Црвеног крста. Основни циљеви овогодишње кампање су да информишемо што више јавности о узроцима и могућим последицама депресије. То је данас актуелна тема, а спаде међу најстарије болести од које је човечанство оболевало и оболева.

 

 

19.4.2017.

 

Eдукативне активности

У просторијама Центра за превенцију Дома здравља Сремска Митровица 10.3.2017. године Др Маја Владисављевић је одржала едукативно предавање за пацијенте под називом „Превенција и лечење диајбетесне полиеуропатије“.
Кроз предавање и приказе указано је на значај добре контроле дијабетеса, а у циљу одлагања и спречавања компликација. Учесници едукације су попуњавали ДН4 упитник који служи као орјентациони тест у откривању полинеуропатије. Наглашен је значај превенције у одлагању ове озбиљне неуролошке компликације која се јавља у чак 12% у тренутку откривања болести.
Сем специфичних мера лечења попут антиоксиданаса Р и алфа Липон, витамина Б комплекса, антиконвулзива, антидепресива, примењују се и неспецифичне мере и то: посматрање стопала, уочавање почетних промена, нега стопала, ношење удобне обуће.
Неопходна је добра регулација дијабетеса и присутних коморбидитета и то континуирано.
Зато је потребно међусобно поврење, стална сарадња и честа комуникација на релацији лекар – пацијент.
После предавања кроз питања и дискусију пацијенти су разменили искуства и усвојили нова знања која ће им помоћи у борби за квалитетнији и бољи живот упркос постојања дијабетеса.

6.4.2017.

 

Чистоћа је пола здравља

Служба поливалентне патронаже Дома здравља Сремска Митровица отворила је своја врата за децу предшколског узраста који похађају вртић Малсачак. Одржано је предавање на тему: Чистоћа је пола здравља и креативне радионице.
Предавање је одржала патронажна сестра Сања Лакић.
Предшколски период представља врло значајан период у развоју личности. У том периоду долази до наглог телесног развоја детета, усавршавају се опажаји, диференцијација осећаја је већа, а намерно памћење и вољна пажња се више развија.
Машта је веома развијена и има значајну улогу у стваралаштву деце. Развија се дечије мишљење, деца могу да доносе закључке о догађајима и појавама. Говор се у овом периоду знатно развија. Предшколско дете се брзо социјализује, његова социјална осећања су развијена. Дете има своја морална правила и осећање праведности.Породица и шира заједница имају велику улогу у правилном развоју дечије личности.

27.3.2017.

 

Национални дан борбе против рака дојке

Служба поливалентне патронаже Дома здравља Сремска Митровица обележила је по Календару  Јавног здравља „Национални дан борбе против рака дојке“.
У Месној заједници Босут 20.03.2017. одржано је предавање на тему „Превенција карцинома дојке“, а присуствовале су жене генеративног доба. Предавање је одржала патронажна сестра Сања Лакић.
Рак дојке је најчешће малигно обољење код жена у свим развијеним земљама, као и земљама у развоју. Национални програм за превенцију рака дојке има за циљ откривање рака дојке у почетном стадијуму код већег процента жена чиме би се постигло смањење смртности жена од рака дојке,  смањење инвалидности и побољшање квалитета живота.
Фактори ризика:

 • Старосна доб (ризик се повећава са годинама старости)
 • Рак дојке или нека друга малигна обољења код сродника
 • Репродуктивни фактори ризика: прва менструација пре 12. године,  жене које нису рађале или старије прворотке, менопауза после 50. године
 • Дуготрајна употреба хормонских препарата
 • Исхрана: већи унос масних материја, конзумирање алкохола

Симптоми:

 • Израслина или задебљање у дојци
 • Новонастала промена величине или облика дојке
 • Појава секреције на брадавици
 • Промене на брадавици или кожи дојке

Патронажна сестра упознаје популацију жена са самопрегледом дојке што има значајну улогу у раном откривању малигнитета.

Превенција:

 • Самопрегледи дојке једном месечно
 • Превентивни клинички преглед дојки код лекара
 • Ултразвучни преглед дојки по препоруци лекара
 • Скрининг мамографија (жене 50-69 година) сваке две године

Скрининг...
...представља препознавање до тада неоткривене болести, коришћењем скрининг теста у привидно здравој, тј. асимптоматској циљној популацији.
Циљ скрининга рака дојке је смањивање морталитета. Лекари истичу важност превенције јер је рак дојке излечив у 90% случајева, у колико се открије на време.
Прави начин да се смањи ризик од оболевања је избор здравих стилова живота и одговарајуће коришћење здравствених услуга, пре свега кроз превентивне прегледе у склопу националних програма превенције и раног откривања рака.

22.3.2017.

 

Светски дан бубрега

09.03.2017. године у сали 2 Градске куће обележен је Светски дан бубрега у организацији Опште болнице и Удружења бубрежних болесника. Обележавање су подржали представници Дома здравља и ЗЗЈЗ. Дан бубрега се обележава се у више од 100 земаља широм света на иницијативу Међународног друштва за нефрологију. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у месецу марту. Општи циљ оваквог начина обележавања је подизање свести јавности  о важности бубрега у одржавању живота и упознавање са болестима бубрега које су честе  почињу безболно, неосетно. Др Аница Цветинчанин је одржала предавање за присутне на тему---Болест бубрега и гојазност --Представници удружења су изнели новине у раду и законској регулативи која се односи на оболеле од бубрежних болести.

 

20.3.2017.

 

Март- месец борбе против рака

У месној заједници Кузмин и Мартинци одржано је предавање   „Превенција малигних обољења“. Предавање је одржала патронажна сестра Сања Лакић.
Малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања и умирања људи у већини земаља у развоју па и у Србији. Према проценама Светске здравствене организације обалевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години. До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, оболевање од рака ће порасти за 70%. 

 

Најчешћи малигни тумори:

 • Рак дојке
 • Рак дебелог црева
 • Рак грлића материце

У Србији су донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, који би требало да у наредном периоду значајно смање оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора.
Дом здравља у Сремској Митровици је укључен у скрининг рака грлића материце, рака дојке и дебелог црева.
Основне мере превенције:

 • Непушење и боравак у окружењу без дуванског дима
 • Исхрана богата витаминима, минералима, дијетним влакнима и антиоксидантима, са ниским процентом масти и усклађења са енергетском потрошњом
 • Најмање 30 минута физичке активности дневно
 • Избегавање неумереног излагања сунчевим зрацима
 • Редовни превентивни прегледи су најбоља заштита

Промоција здравих стилова живота и одговарајуће коришћење здравствених услуга пре свега кроз превентивне прегледе, у склопу националних прогама превенције и раног откривања рака, прави је начин да се смањи ризик од оболевања.
Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести. На више од 80% свих малигних болести могуће је утицати модификовањем фактора ризика. У великом броју случајева малигне болести су излечиве, у колико се открију на време. Редовном посетом свом изабраном лекару, дајете себи шансу да будети бржи од болести.

РЕДОВАН ПРЕГЛЕД ЈЕ НАЈБОЉА ЗАШТИТА!

2.3.2017.

31.01.2017. Национални дан без дуванског дима

У средњој школи „Никола Тесла“ одржано је предавање, коме су присуствовали ученици трећих разреда. Предавање је одржала патронажна сестра Сања Лакић.
Дуван спада у један  од највећих отрова које човек свесно уноси у свој организам угрожавајући своје здравље и здравље људи око себе. У дувану се налази преко 4000 штетних и 43 канцерогене материје које изазивају преко 40 врста различитих обољења од којих је већина веома тешка и смртоносна. Пушење цигарета је ризик за настанак кардиоваскуларних, малигних и плућнох обољења, такође изазива  спонтане прекиде трудноће и рађање деце са мањом телесном тежином.


Последице конзумирања дувана:
1.психичке –зависност
2.физичке- зависност, обољење
3.социјалне-зависност, понашање
4.економске-губитак новца, сиромаштво
5.еколошке-загађење, пожари

            Подаци из истраживања здравља становништва Србије из 2013.године показују да 34,7% одраслог становништва пуши свакодневно. Више од  половине одраслог становништва Србије  било је изложено дуванском диму у затвореном простору.
Остављање цигарета мора да прати промена животног стила. Одвикавање од пушења је озбиљан третман у коме човек мора да буде активан учесник  и да успостави контролу над својим понашањем.             Пушење представља један од највећих фактора ризика за настанак многих болести. Превентивне мере треба спроводити у најранијој животној доби, активним учешћем целокупне заједнице (породица, школа, здравствене установе, локална заједница).

2.2.2017.

 

Саветовалиште за одвикавање од пушења

Саветовалиште за одвикавање од пушења Дома здравља  у сарадњи са Eaton Electric doo Сремска Митровица, је организовало више предавања на тему остављања пушења цигарета за запослене који су одлучили да престану са конзумирањем истих.  У више различитих термина, причало се о штетности пушења, значају остављања ове лоше навике, како превазићи апстиненцијалну кризу, променама навика везаних за пушење, исхрани, физичкој активности... Саветовалиште за одвикавање од пушења је свим заинтересованим било на располагању сво време док је трајала акција остављања цигарета.
Полазника је било 15, акција је трајала 3 месеца.
Након три месеца,  вршено је тестирање полазника преко урина и њих шесторо су били негативни на конзумирање никотина. Компанија Еатон Елецтриц доо је за сваког појединца спремила поклоне као награду и подстрех да остану непушачи.
Саветовалиште за одвикавање од пушења им стоји на располагању када год буду имали потребу за савет и подршку, како они тако и сви наши суграђани који желе да усвоје здраве стилове живота.

27.12.2016.

 

Радном време служби Дома здравља за предстојеће новогодишње празнике

У време празника Општа медицина Дома здравља Сремска Митровица радиће:

- Трећа здравствена станица (Диспанзер на Сави)
01.01.2017. године од 07,00-14,00 часова
02.01.2017. године од 07,00-14,00 часова
03.01.2017. године од 07,00-14,00 часова

У време празника здравствену заштиту деце и омладине пружаће:

- Дечији диспанзер Дома здравља Сремска Митровица
01.01.2017. године од 07,00-20,00 часова
02.01.2017. године од 07,00-20,00 часова
03.01.2017. године од 07,00-20,00 часова

Стоматолошка здравствена заштита у време празника пружаће се:

01.01.2017. године од 07,00-14,00 часова
02.01.2017. године од 07,00-14,00 часова
03.01.2017. године од 07,00-14,00 часова
      
Служба Хитне медицинске помоћи Дома здравља Сремска Митровица пружа здравствене услуге 24 часа дневно.

 

ВД ДИРЕКТОР ДОМА ЗДРАВЉА

др Владимир Лукић

26.12.2016.

 

Школa за труднице

7.12.2016. године  обележено је седам година рада Школе за труднице у Поливалентној патронажној служби
Учесници скупа били су: труднице и породиље које су похађале ову школу, сарадници Завода за Јавно здравље, Црвеног крста и медицинске школе. Предавање је одржала психолог Марина Маљковић Ранитовић.
Едукацију обавља тим здравствених радника у саставу: гинеколог, педијатар, психолог, стоматолог, физиотерапеут и патронажна сестра. Труднице добијају основне информације као  и одговоре на сва питања која их интересују, а која се односе на здравље у трудноћи, о порођају, здрављу будућег детета, његовој исхрани и нези.
Теме које се обрађују:
-здравље жене у трудноћи, лична хигијена и нега
-права трудница и породиља
-припрема и ток порођаја
-припрема за дојење, значај дојења за здравље мајке и детета
-успостављање лактације
-принципи неге новорођенчета
-помоћ мајки по доласку из породилишта
-добри односи у породици
-подстицај и подршка чланова породице да помогну у нези бебе и мајке
-љубав између родитеља и бебе
-одговорно родитељство
-ментално-хигијенски аспекти родитељства
-психолошка припрема за порођај труднице
-поступци санирања последица евентуалне постпорођајне депресије
Најчеће здравствено васпитне методе у раду су:
-рад у малој групи
-групе зујалице
-метод животне демонстрације
-креативне радионице
-дијамантска деветка
-играње улога
-индивидуално саветовање
Да би се допринело срећном рођењу детета, његовом успешном развоју и одрастању, неопходно је адекватно припремити будуће родитеље. Велики допринос даје успешна сарадња породице и Поливалентне патронажне службе, као и служби у Дому здравља и локалној заједници.

13.12.2016.

 

Тестирање је у моди

У Сали Центра за превенцију Диспанзера на Сави 9.12.2016. године одржано је предавање под називом "Тестирање је у моди. Тестирај се на ХИВ". У Србији тренутно са ХИВ-ом живи 2239 особе, процена је да још 1100 особа не зна да је ХИВ+.  Током првих 11 месеци 2016. године је новодијагностиковано 124 особе, 43 особе су оболеле од АИДС-а а 7 умрло.
ХИВ инфекција се преноси незаштићеним полним односима (анални, вагинални, орални); преко директног контакта са зараженом крвљу (нестерилне игле код наркомана, нестерилни прибор за тетовирање, пирсинг, акупунктуру), са ХИВ+ мајке на дете током трудноће, порођаја и дојења.
ХИВ се не преноси путем ваздуха, обичним социјалним контактима, боравком и радом у истој просторији, употребом заједничких предмета за јело, постељине, пешкира, коришћењем јавног превоза, базена, сауна, јавних тоалета, путем инсеката. Не преноси се ни путем пљувачке, зноја и суза.
У Сремској Митровици поверљиво, анонимно и бесплатно тестирање на ХИВ може да се обави у Заводу за јавно здравље Сремска Митровица (Стари шор 47, II спрат, соба 46).
Предавању су присуствовали ученици СТШ Никола Тесла, просветни и здравствени радници. Предавање одржала вмс Јелена Радосављевић, сестра у Саветовалишту за младе Дома здравља Сремска Митровица.

12.12.2016.

 

Превентивни прегледи

Светска здравствена организација (СЗО) дефинисала је здравље као "стање потпуног физичког, менталног и социјалног благостања, а не само одсуство болести и онеспособљености". Свакодневно смо сведоци све већег пораста броја оболелих од малигних, кардиоваскуларних обољења (хипертензије – висок крвни притисак), шећерне болести, депресије и читавог низа других обољења. Кроз обављање редовних систематских и циљаних прегледа је могуће нека обољења спречити, на време открити и на време почети са лечењем.
У одређеним местима, радним организацијама, по унапред утврђеном распореду о ком су заинтересовани информисани, сви посетиоци ће моћи да ураде „ малу дијагностику" и да разговарају у једној много опуштенијој атмосфери. Промотивни материјал који ће бити дељен пружаће више информација на тему високог крвног притиска, шећерне болести, здраве исхране и избегавања фактора ризика хроничних незаразних болести.
Стартовали смо са Сремском Рачом, па следе Засавица 1, Засавица 2, Раденковић, бродоградилиште Вахали,  компанија ,,Cooper Standard“.
Идемо даље…

9.12.2016.

 

Превенција малигних тумора

18 и 25.11.2016.године одржане су креативне радионице за раднице Купер Стандарда на тему- Превенција малигних тумора код жена-које се односило на превенцију тумора грлића материце и тумора дојке. Запослене су имале прилику да добију сва неопходна сазнања о овим опаким болестима. Нарочит акценат је стављен на динамику превентивних прегледа и стања која захтевају обавезан преглед лекара.У неформалној атмосфери запослене Купер Стандарда су имале прилику да без ограничења питају све оно што их занима и да добију корисне савете о очувању свог здравља.
Предавач је била др Верица Костић Мушкиња спец. гинекологије
Модератор Весна Жамбок мед.сестра

29.11.2016.

 

 

Ултразвучни прегледи

Од новембра месеца у Дому здравља Сремска Митровица почињу са радом ултразвучни прегледи горњег абдомена,тироидне жлезде, меких ткива и периферних крвних судова и дојке. Услуге ће се пружати у Служби  за здравствену заштиту ррадника у Диспанзеру на Сави. Апарат високог квалитета је омгућен заједничким средствима локалне самоуправе и Дома здравља. Будући да је ванстандардна услуга  ултразвучни прегледи ће се наплаћивати у износу од 1000 дин по прегледу. Све информације о терминима прегледа и заказивању истих можете добити на тел. бр. 022/615-180 локал 123.

18.11.2016.

 

Светски дан борбе против шећерне болести

Светски дан борбе против шећерне болести се обележава 14. новембра. То је болести од које у Србији пати више од 600.000 људи а око 250.000 и не зна да болује од те болести. Поражавајућа чињеница је да се у нашој земљи 97% средстава троши на лечење болести, а само 3% на превенцију.
(Диабетес меллитус) је најучесталија болест жлезда са унутрашњим лучењем (ендокрина болест). То је комплексно обољење у чијој се основи налази поремећај метаболизма угљених хидрата, масти и беланчевина и које је најпознатије по стално повишеним вредностима шећера (глукозе) у крви. Сматра се да око 150 милиона људи у свету болује од ове болести која је у западним, економски развијеним државама главни узрок слепила, узрок половине ампутација ногу и од свих особа на дијализи четвртина болује од шећерне болести. Непосредни узрок смрти оболелих од шећерне болести је у више од половине случајева болест срца и крвних судова, односно срчани или мождани удар. У наредних 25 година број оболелихће се удвостручити. Старење особе и гојазност утичу на испољавање генски одређеног дефекта, који је у основи шећерне болести. У том смислу је посебно неповољна чињеница висок и све виши проценат гојазних особа и деце свуда у свету, јер се показало да је гојазност узрок недовољног искоришћавања глукозе у ткивима.
У саветовалишту за дијабет Дома здравља Сремска Митровица  регистровано је око 4500 пацијената, од којих је највећи број већ оболелих од ове болести у различитим стадијумима, ту су и пацијенти са почетним стадијумом дијабета (са ИГТ), хипогликемијама, поремећајем масти (са ХЛП) и гојазношћу. Рад у Саветовалишту се обавља кроз редовне прегледе и  индивидуалне разговоре или кроз рад са пацијентима у малим групама (од 6 до 15 пацијената
Лечење шећерне болести подразумева обавезно одређени режим исхране, дозирану свакодневну физичку активност а према потреби и у зависности од типа укључују се  лекови или инзулин. Успешне и трајне регулације ове болести нема без одговарајућег хигијенско-дијететског режима (исхране, физичке активности и одмора). Шећерна болест, као уосталом и многе друге болести, тражи веома тесну сарадњу лекара, дијететичара и болесника.
О овим и другим  проблемима у пуној сали Центра за превенцију, 14.11.2016. причале су др Верица Костић Мушкиња и др Маја Владисављевић . Тога дана Центар за превенцију је организовао “отворена варата” где су сви заинтересовани суграђани могли да провере вредност шећера у крви.

 

17.11.2016.

 

Школа за труднице у периоду 2009-2016.

Школа за труднице омогућава  најбољу припрему за порођај и прве кораке материнства. Школа за труднице и родитељство у Дому здравља Сремска Митровица постоји од 2009.године. Едукативну и здравствено васпитну улогу обавља тим здравствених радника у саставу: гинеколог, педијатар, стоматолог, патронажна сестра, физиотерапеут и психолог. Школа за труднице је намењена пре свега младим мајкама и трудницама којима се пружа могућност да једном недељно (сваке среде у 12сати) похађају предавања  и тако се едукују са низом занимљивих и корисних тема. Идеја школе је да се труднице у потпуности припреме за порођај, прве дана проведене у кући са бебом, да се будуће мајке обуче како да воде рачуна о себи током трудноће (здрава исхрана, хигијена, нега коже...), како да се понашају током порођаја да би себи обезбедиле што лакши порођај, а након доласка кући, како да брину о себи и беби (нега ране код мајке, нега груди и брадавица, правилно дојање, нега пупка...).

Општи циљ: Подизање нивоа знања као и да труднице стекну самопоуздање и тако елиминишу страх уколико је присутан и стекну адекватну психофизичку припрему за предстојеће стање. У склопу школе, организоване су и радионице које омогућавају будућим родитељима да савладају вештине купања беба, преповијања, вештине дојења .

Специфични циљеви:

 1. Промоција, заштита и унапређење здравља мајке и детета кроз одговарајуће и правовремене информације.
 2. Изградња одговорног родитељства, уз размевање физичког и менталног развоја детета и суочавање са изазовом доласка новог члана породице.
 3.  Превенција постпорођајне депресије, и прихватање нових улога: мајке, оца и међусобних односа партнера/родитеља.
 4. Упознавање будућих родитеља и осталих чланова породице са основним препорукама и стручним ставовима везаним за здравље мајке и детета током трудноће, порођаја и у најранијем периоду живота детета.
 5. Упознавање будућих родитеља и осталих чланова породице са правима из области здравственог и социјалног осигурања.

02.11. 2016.године у Дому здравља у Сремској Митровици-у сали за едукације, одржано је  предавање на тему „Подршка дојењу“ .Дојење представља, поред најбоље хране за бебу, и нешто још битније – осећај блискости, топлине и љубави. Мајци треба пружити сваку могућу подршку да доји своју бебу, јер за мајчино млеко не постоји замена. То је за бебу храна, лек и љубав.

Координатор Школе за труднице:  патронажна сестра Сања Лакић

8.11.2016.

 

Улагање у здравство

У претходном периоду заједничим снагама локалне самоуправе и Дома здравља улагано је у зравствену заштиту. Купљено је 28 нових сетова хируршких инструмената, један од њих припао је Здравственој станици у Мачванској Митровици. Недавно је за потребе становништва мачванских села купљено и ново возило за Службу кућног лечења. Захваљујући компанији Вахали из Мачванске Митровице обезбеђена су и два паркинг места за потребе Здравствене станице у Мачванској Митровици. Такође напомињемо, да је набављена и стоматолошка столица за потребе стоматолошке службе у Мачванској Митровици, тако да је доста урађено на побољшању здравствене услуге становника овог дела града.

 

 

 

 

3.11.2016.

 

Превенција малигних обољења

24.10.2016 у Дому здравља у Сремској Митровици у сали за едукације, патронажна сестра Сања Лакић одржала је предавање на тему „Превенција малигних обољења“.
После болести срца и крвних судова, малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања како у свету тако и у нашој земљи. Процењује се да преко 22 милиона људи у свету живи са раком.
Сваке године региструје се око десет милиона новооболелих, од чега око 60% у земљама у развоју.
Сваке године у Републици Србији се дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, а годишње у нашој земљи умре више од 20.000 људи.
За сваки трећи случај рака одговорно је пушење дувана, више од једне трећине свих случајева је последица гојазности, неправилне исхране и физичке неактивности.
Сваки 30-ти одрасли становник Србије свакодневно конзумира алкохолна пића, што значајно повећава ризик од настанка рака.
Основне мере превенције:
-непушење и боравак у окружењу без дуванског дима
-исхрана богата витаминима, минералима, дијетним влакнима и антиоксидантима, са ниским процентом масти и усклађена са енергетском потрошњом
-најмање 30 минута физичке активности дневно
-избегавање неумереног излагања сунчевим зрацима и вештачким изворима светлости, као што су соларијуми
-редовни превентивни прегледи су најбоља заштита
Најчешћи малигни тумори су:
-рак дојке
-рак дебелог црева
-рак грлића материце
Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ котроли малигних болести. На више од 80% свих малигних болести могуће је утицати спречавањем или модификовањем фактора ризика.
Влада Републике Србије донела је Уредбу о Националном програму „Србија против рака“.
Циљ овог програма је смањење броја урмлих, унапређење раног откривања и побољшање дијагностике и лечења малигних болести, унапређење квалитета живота оболелих и обезбеђивање одговарајућег стандарда услуга на свим нивоима здравствене заштите.
Избор здравих стилова живота и одговарајуће коришћење здравствених услуга, пре свега кроз превентивне прегледе у склопу националних програма превенције- прави је начин да се смањи ризик од оболевања.

1.11.2016.

 

Саопштење са трећег српског конгреса о гојазности

У Београду је, у хотелу "Факленштајнер" од 27. – 29. 10. 2016 године одржан трећи српски конгрес о гојазности са међународним учешћем.
Данас је гојазност глобални проблем, те је неопходно учинити напор да се ширење епидемије ове хроничне болести заустави. У овом тренутку у Србији има преко 50 % прекомерно ухрањених и гојазних особа.
На конгресу је  гојазност као хронична незаразна болест разматрана са више аспеката. Говорило се о узроцима, превенцији, начину лечења, последицама и придруженим болестима које је прате. Учествовали су еминентни стручњаци различитих специјалности, јер третман гојазности захтева мултидисциплинарни приступ. Одржано је 17 секција са различитим темама. Публиковано је 120 радова кроз усмене, оралне и постер презентације са циљем да се размене искуства и нађе начин да се лакше реше недоумице. Томе свакако доприноси и формирање Српског удружења за проучавање гојазности које је 2011. године примљено у европску асоцијацију.
На конгресу је свој рад под називом "Значај едукације у третману гојазности и придружених болести"  успешно изложила представница Дома здравља Сремска Митровица, др Маја Владисављевић, специјалиста медицине рада.

1.11.2016.

 

Светски дан хране 16.октобар-месец правилне исхране

25.10.2016. у Дому здравља, у Сремској Митровици у сали за едукације по календару  Јавног здравља др Верица Костић Мушкиња помоћник директора за медицинска питања, одржала је предавање на тему “Здравље на уста улази“.
Светски дан хране у Србији се обележава од 2001.године  уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране се обележава под слоганом “Климатске промене утичу на производњу хране“ Светски дан хране се обележава од 1981.године у преко 150 земаља света. У септембру 2015.године одржан је Самит Уједињених нација о одрживом развоју, а после 6 месеци је 177 чланица Уједињених нација потписало Париски споразум о климатским променама.
Основни циљ обележавања Светског дана хране је промовисање правилне избалансиране исхране и усвајање здравих животних навика.
Пет кључних правила за безбеднију исхрану:
1.одржавајте хигијену
2.одвојите свеже и кувано
3.кувајте темељно
4.чувајте храну на безбедним температурама
5.користите исправну воду и свеже намирнице
Принципи правилне исхране се морају поштовати од најранијег детињства, па и пренатално, уз савете трудницама о исхрани. После рођења стручњаци саветују  мајкама искључиво дојење до шест  месеци, а затим увођење осталих намирница. До треће године живота детета се стварају навике у исхрани, деци у том узрасту свакодневно треба понудити три главна оброка увек у исто време и две до три ужине.
Основни принципи правилне исхране су умереност и разноврсност.
Препоруке за правилну исхрану:
-рановрсна исхрана
-житарице у неколико оброка
-разноврсно воће и поврће,сезонско,свеже,неколико пута дневно
-одржавање телесне масе у препорученим оквирима (БМИ) уз редовну умерену, дозирану физичку активност.
-посна меса и риба
-млеко и млечни производи са мање масноће
-смањити унос  слаткиша и заслађених пића –исхрана са мање соли
Овогодишња кампања има за циљ информисање и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања у исхрани најшире популације, а посебно деце и младих.

27.10.2016.

 

Брига о оралном здрављу

У Сали Центра за превенцију Диспанзера на Сави 20.10.2016. године одржано је предавање о оралном здрављу. Брига о оралном здрављу је сада поједностављена захваљујући соничној технологији, јер ултра фина и нежна влакна негују не само зубе и десни него и тешко доступна места. Ако мислите да је за превенцију болести зуба и десни довољно да два пута дневно, темељно оперете зубе само са четкицом за зубе, варате се. Чак и ако имате одличну четкицу за зубе, са хиљадама меких и танких влакана, она ће у најбољем случају очистити око 70% зубних површина. Између зуба, где влакна четкице за зубе не досежу, бактерије могу да проузрокују озбиљне проблеме.
Ово ће те решити правилним одабиром интерденталне четкице, чија величина треба да одговара интерденталном простору. Обично је за ефикасно чишћење интерденталних простора потребно две или три различите величине интерденталне четкице. Када имате низ расположивих производа на полицама гледајте да изаберете четкицу која има танко, савитљиво и издржљиво жичано језгро и изузетно дуга и мека влакна. Таква четкица ће чврсто ући у интердентални простор где ће се влакна у потпуности раширити и ефикасно и без оштећења десни очистити бочне површине зуба.

20.10.2016.

 

Светски дан менталног здравља

10.10.2016.године по Календару Јавног здравља Поливалентна патронажна служба обележила је Светски дан менталног здравља. Предавање је одржала патронажна сестра Сања Лакић у Диспанзеру на Сави – сала за едукације.
На иницијативу Светске федерације за ментално здравље и уз подршку Светске здравствене организације са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света 10.октобар се обележава као Светски дан менталног здравља.
Широм света, хиљадама људи са неким поремећајем менталног здравља су нарушена људска права. Често су дискриминисани, искључени и маргинализовани, а неретко су и емоционално и физички злостављани.
Овогодишња кампања носи назив “Минут до 12 за ментално здравље“. За циљ има промоцију менталног здравља, људских права и дискриминације особа са менталним сметњама.
Заштита менталног здравља мора представљати неопходан и значајан аспект свеукупног система здравствене заштите, односно Јавног здравља.
Потреба за позитивним менталним здрављем је свеопшта и односи се на све нас.
Систем Јавног здравља обезбеђује  услове за очување и унапређење здравља  становништва, а чине га здравствне установе и јединице локалне самоуправе.

17.10.2016.

 

Национална недеља дојења

Служба поливалентне патронаже Дома здраља Сремска Митровица  у сарадњи са Заводом за Јавно здравље обележила је по календару Националну недељу промоције дојења.
За датум обележавања Националне недеље дојења изабрана је 40.недеља у години, зато што трудноћа траје четрдесет недеља. Предавање је одржала спец. соц. мед Бојана Цањар.
Недеља дојења има за циљ да створи и подигне друштвену свест о значају и предности дојења, али и да обезбеди подршку дојењу и тиме унапреди заштиту здравља мајке и детета.
Подршка дојењу значи подршку мајкама које доје и то од свих чланова породице, али и пријатеља, локалне и шире друштвене заједнице.
Значај у обележавању овог датума било је и учешће трудница и породиља наше општине, које се кроз рад школе за труднице, путем предавања, креативних радионица, изложби, уче  вештинама дојења и значају дојења за мајку и бебу.
У периоду трудноће жена је посебно мотивисана за унапређење свог здравља и здравља читаве породице. Тај период је погодан за промоцију позитивних здравствених порука и зравствено васпитни рад.

3.10.2016.

 

Светски дан срца

Поливалентна патронажна служба, по календару Јавног здравља у сарадњи са Заводом за Јавно здравље обележила је Светски дан срца. Здравствено васпитна активност одржана је у месној заједници „29. новембар“ у Сремској Митровици. Становништво је у току активности  контролисало крвни притисак и шећер у крви.
Одржано је и предавање о превенцији болести срца .
Обољења срца и крвотока су у изразитом порасту у свим цивилизованим земљама, као и смртност од истих.
Фактори ризика за настанак болести срца су:
-повишен крвни притисак
-повишен ниво масноће у крви
-повишен ниво гликемије у крви
-употреба дувана и дуваски дим
-гојазност и неправилна исхрана
-физичка неактивност
-године старости и услови живота
Да би искључили ове факторе ризика и и спречили настанак болести срца, морамо сви радити на подизању нивоа свести становништва, упознавању са могућим проблемима и промени  животних навика.
Примарна превенција болести срца и крвних судова треба да почне у раном детињству, а родитељи и заједница у целини треба да дају одговарајући допринос.

23.9.2016.

 

Међународни дан физиотерапеута

У петак, 9.9.2016. године у просторијама Центра за превенцују радно је обележен Међународни дан физиотерапеута, у организацији Службе за физикалну медицину и рехабилитацију Дома здравља, Друштва физиотерапеута Србије и средње медицинске школе "Драгиња Никшић". Одржан је курс  са темом “Примена корективне гимнастике код нарушености функције локомоторног система”, предавача Марије Виторовић, Снежане Симић, Драженке Божић-Гвока и Смиљке Перић. Предавачи су истакли значај професије физиотерапеута у превенцији постуре код деце свих узраста и улогу физичке активности уопште.

 

 

12.9.2016.

 

Светска недеља дојења

Од  1 до 7.августа обележена је Светска недеља дојења под слоганом “Дојење - кључ одрживог развоја“
3.8.2016.године у сали за едукације Дома здравља у Сремској Митровици , Др Верица Костић Мушкиња одржала је предавање на тему “Подршка дојењу“.
Светска недеља дојења :
-Разматра како ценити заједничко благостање од самог почетка живота
-Како поштовати једни друге
-Како бринути о планети на којој сви заједнички живимо
Према званичним подацима у Свету се само 32,6% беба доји током првих  6 месеци, док је у Србији тај број знатно мањи, јер само 15% мајки одојчад доји до навршених 6 месеци.
Наша мисија је да помажемо мајкама кроз подршку, информисање и едукацију и да промовишемо боље разумевање дојења као битног процеса у развоју бебе и мајке.
Мајчино млеко је најбоља храна за новорођенче, незаменљива у првих 6 месеци живота
-Дојене бебе су здравије
-Имају бољи имуни систем
-Смањен ризик од појаве алергија, астме, хроничних болести
Дојење представља, поред најбоље хране за бебу и нешто још битније - осећај блискости, топлине и љубави.

16.8.2016.

 

Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога

Поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога дана 27.6.2016. године одржано је предавање у просторијама митровачког Црвеног крста. Циљна група су млади људи којима ће се на овај начин указати на опасности приликом конзумирања психоактивих супстанци и злоупотребом дрога. Овом предавању присуствовала  је и струковна медицинска сестра Маријана Кувељић из Саветовалишта за младе која је упознала младе са организацијом и радом Саветовалишта. Том приликом омладини је поделила брошуре и летке.

 

 

30.6.2016.

 

XXI Сусрети здравља – Чањ 12 – 18.06.2016. године


Као и сваког лета уназад 21 годину и ове године здравствени радници Србије окупили су се на спортским играма не само да се такмиче него да се нашале, друже, шире позитивну енергију. Око 1000 учесниика из 33 округа Србије надметало се у индивидуалним и екипним спортским дисциплинама. Резултат је био важан, али није био у првом плану. После шест дана такмичења на затварању су додељене захвалнице окрузима, пехари за фер плеј, медаље и пехари победницима. Сремци су као и увек били успешни. Освојено је злато у мушком пливању и надвлачењу конопца. Сребро је узето у мушкој кошарци, појединачно у мушком пливању. Даме су биле прецизне у пикаду, право у мету до сребра, као и борбене и смирене куглашице које су такође узеле сребро. Од 31 учесника Сремског округа било је троје представника Дома здравља Сремска Митровица. Горан Грабић звани Вуду проверени спортиста, фајтер, добар друг. Драгица Вујић, рукометашица, пецарош, стрелац, позитивна особа, весељак, аниматор. Маја Владисављевић, спортиста аматер која воли надметање, а изнад свега медаље и пехаре.
Пут и боравак у Чању био је пријатан, забаван. Размена бројева телефона, фотографија, клипова, вицева. На растанку рођенданска песма уз поруку да се видимо на 22. сусретима здравља наредне 2017. године.

 

23.6.2016.

 

35.јубиларна годишња скупштина УЗРСМ

 

У великој сали градске куће у Сремској Митровици, у петак, 3.јуна, одржана је свечаност поводом 35. јубиларне годишње скупштине Удружења здравствених радника града Сремска Митровица. Као једно од најстаријих и најуспешнијих удружења медицинских сестара и здравствених техничара у земљи, кроз све ове године, континуирано и предано ради на промоцији и унапређењу сестринског рада. Од оснивања, па до данас, правац деловања се није мењао, само се прилагођавао савременим кретањима здравствене струке у времену. Данас, након 35 година, УЗГСМ је модерно удружење које прати промене, настоји да изгради препознатљив концепт рада и на тај начин свим својим члановима обезбеди највише могуће бенефите. Председница митровачког Удружења здравствених радника, Зорица Благојевић, подсетила је на почетке рада, с посебним освртом на појединце који су својим залагањем допринели да оно опстане и буде успешно, дуги низ година. Удружење  сарађује са бројним институцијама и удружењима, како би на најбољи могући начин остваривао добре резултате. На свечаности су додељене  ЗАХВАЛНИЦЕ сарадницима и пријатељима,који разумеју, помажу и заједно са удружењем раде  на напретку у струци: Медицинској школи Драгиња Никшић, Граду Сремска Митровица, Општој болници Сремска Митровица, Дому здравља Сремска Митровица, ЗЗЈЗ Сремска Митровица, Апотекарској установи Сремска Митровица, Синдикалним организацијама запослених у здравству Опште болнице, Дома здравља, ЗЗЈЗ, Самосталном синдикату медицинских сестара и техничара и  Хуманитарној организацији Каритас Сремска Митровица

Уз пригодне поклоне, у пензију су испраћени здравствени радници: Таип Еминовић (физикална медицина), Славица Ристић (хируршки пулт), Златица Мајсторовић (онколошка амбуланта), Гордана Коплић (диспанзер спортске медицине) и Зорица Јовановић (Завод за јавно здравље). Гости, ученици ОШ „Јован Поповић“ Сремска Митровица, извели су пригодан културно-уметнички програм, а свечана вечера  приређена је у хотелу Сирмијум.

 

 

 

20.6.2016.

 

XIII  војвођански дани опште медицине

У Сремској Митровици у периоду 20-21.05.2016. одржани су XIII Војвођански  дани опште медицине, а у организацији Дома здравља Сремска Митровица, Општинске управе Сремска Митровица и секције опште медицине ДЛВ СЛД. Присутнима су се обратили директор Дома здравља Сремска Митровица Др Душко Маџић, председник здравственог савета општине Сремска Митровица Др Живко Врцељ, начелник за здравство и социјалну политику општине Сремска Митровица Жељко Новаковић. На скупу су обрађиване  теме које ће свакако допринети побољшању квалитета рада у примарној заштити. Првог дана говорило се о рационалној примени антибиотика и новим смерницама и препорукама. Другог дана обрађивана је  терапија бола која је врло актуелна. Нажалост, бол као субјективни осећај најчешће је разлог обраћања изабраном лекару и због тога га треба пажљиво класификовати, одредити узрок, карактер и јачину бола, а тек онда га третирати. На скупу кроз презентоване теме и предавања еминентних предавача колеге различитих специјалности добиле су корисне информације које ће сигурно примењивати у свакодневном раду. Скуп је такође био прилика за међусобну размену искустава и отклањање неких дилема и недоумица. По завршетку скупа уручене су плакете и награде заслужним члановима секције ДЛВ СЛД. Начелница опште медицине Дома здравља Др Светлана Прица Поповић захвалила се свим учесницима и предавачима уз констатацију да се видимо на XIV Војвођанским данима опште медицине маја 2017. године у Кикинди.    

27.5.2016.

Недељa здрaвљa устa и зубa

Дaнa 23.5.2016. у простору Превентивног центрa обележенa је Недељa здрaвљa устa и зубa.Том приликом деци којa су у кaтегорији предшколски узрaст, узрaст од I-IV и узрaст V-VIII рaзредa освојилa нaгрaду, истa је и урученa.
Књиге којимa су нaгрaђени су поклон Удружењa Родитељ чији је предстaвник зa Сремску Митровицу Светлaнa Комленaц Форо. Тaкође им је уручен пaкетић сa пaстaмa зa зубе, поклон фирме Колгејт,кaо и четкице зa прaње зубa, поклон Црвеног крстa Сремска Митровицa.
У групи похвaљених је било још  двaдесетaк ликовних рaдовa, a нaгрaдa зa њих је био прибор зa хигијену. Литерaрне нaгрaђене рaдове смо дaровaли шољaмa сa Посебном поруком и прибором зa хигијену, поклон Зaводa зa зaштиту здрaвљa Сремска Митровицa. Сви они су добили и Диплому или Зaхвaлницу зa допринос aкцији. Нaгрaђени су из Сремске Митровице, Иригa,Стaре пaзове, Хртковaцa, Мaртинaцa...
Мaнифестaцију је отворилa мaлa флaутистркињa Ивaнa Сисојевић. Потом је присутне, Директорa зa медицинскa питaњa Др.Верицу Костић Мушкињу, глaвну сестру ДЗ Весну Жaмбок,предстaвнике Црвеног крстa, предстaвнике ЗЗЈЗ  др Бојaну Цaњaр,Сaњу Ћулaфић Рaковић,нaчелникa стомaтолошке службе Др Рaнку Шулaју, предстaвникА СЛФС др Јaсмину Јaндрић Кочић уз чију је помоћ реновирaнa чекaоницa Дечијег одељењa стомaтологије, многобројне вaспитaче и учитеље деце учеснике конкурсa, поздрaвилa др Алексaндрa Стaнковић,шеф Дечије стомaтологије. Крaтком презентaцијом је упозорилa нa лошу стaтистику кaдa је у питaњу  орaлно здрaвље нaције уопште што предстaвљa још већи подстерк зa бaвљење превентивом. Дечијa стомaтолошкa службa је поводом ове мaнифестaције реновирaлa чекaоницу дечијег одељењa кaко би то био зaједнички поклон свој деци којa је посећују,кaо омиљен и пријaтaн aмбијент. Видео пројекцијом, присутниaм је покaзaн и рaд дечијих специјaлистa нa терену где су одржaвaне едукaтивне рaдионице. Нaкон поделе диплома и зaхвaлницa,одржaнa је позоришнa предстaвa нa тему Превентивa,a у извођењу Анђеле Релић и Зорaне Рaнитовић, ученице четвртог рaзредa. Приредбу је зaтворилa мaлa флaутисткињa Иренa Пaнић.

27.5.2016.

 

Међународни дан сестринства

Флоренс Најтингел рођена је 12. маја 1820. године у Фиренци. Школовала се у Немачкој и од ране младости показивала је посебно интересовање и љубав према неговању болесника. Након завршетка школовања, пријавила се за одлазак на ратиште у Турску, где је са још 38 медицинских сестара учестовала у раду војних болница током Кримског рата. Допринела је бољој организацији медицинске службе, што је резултирало драстичним падом смртности међу рањеницима. У Енглеску се вратила 1856. године где је наставила са својим радом и унапређењем сестринства отварајући школе за медицинске сестре у којима су предавале њене ученице. Школе је отварала не само у Енглеској већ и у другим земљама. Флоренс Најтингел написала је књигу о савременим принципима неге болесника и сматра се утемељивачем модерног сестринства и великим борцем за права жена. Умрла је 13. августа 1910. године у Лондону. Њен рођендан, 12. мај, слави се као Међународни дан сестара у целом свету.
Удружење и ове године приређује прославу Међународног дана медицинских сестара у просторијама Едукативног центра Опште болнице са почетком у 12 часова.

 

 

12.5.2016.

 

Базар здравља

Обавештавамо Вас да је 11.4.2016 у организацији Дома здравља Сремска Митровица одржана акција превентивних прегледа за запослене у фирми “Ламес”. Свим запосленима је  измерен крвни притисак одређен ниво шећера у крви, холестерол и триглицериди. Акција је подржана од стране Савета  за здравље Града Сремска Митровица, уз слоган
- ЗДРАВЉЕ КАКО ГА САЧУВАТИ -  запослени су добили корисне савете како да прилагоде исхрану свом здравственом стању, значај физичке активноси, о штетности дувана и сузбијању свакодневног стреса. У “Ламесу” преовлађује млађа популација становника и у веома опуштеној атмосфери исказалии су веома позитиван став према оваквој врсти здравствених активности. Наредна активности Базара здравља у организацији  Дома здравља и Здравственог савета за наше суграђане биће одржана:
15.4.2016. Месна заједница “Сава”
18.4.2016. Фирма “Ламес”
20.4.2016. Кузмин
Базар здравља ће се одржавати у времену од 8 часова до 11 часова

 

13.4.2016.

 

 

Активности поливалентне патронаже

Светски дан здравља 7.април 2016.-Победи дијабетес
Светски дан здравља (7.април), ове године се обележава под слоганом „Победи дијабетес“. Тим поводом на градском тргу у Сремској Митровици одржане су здравствено промотивне акције. Учесници су Поливалентна патронажа, Завод за јавно здравље, Црвени крст, Удружење за борбу против дијабетеса. Становници су имали могућност да разговарају са здравственим радницима, добију стручни савет и одговарајући промотивни материјал, да измере крвни притисак и вредности шећера у крви.
У Дому здравља у сали за едукације, одржано је предавање на тему „Правилна исхрана деце“. Предавању су присуствовала деца из вртића „Маслачак“. Формирање правилних навика о исхрани  стиче се у раном детињству. Превентивне мере усмерене су на очување и унапређење здравља и формирању позитивних ставова о  сопственом здрављу .

Март-месец борбе против рака 2016.
У Дому здравља у Сремској Митровици, у сали за едукације, одржано је предавање на тему „Превенција малигних обољења“. Предавање је одржала Др Верица Костић Мушкиња, Начелник службе  Диспанзера за здравствену  заштиту жена.
Према проценама Светске здравствене организације, све већи број људи у свету болује од малигних болести, од 12,7 милиона у 2008.години, тај број се повећао на 14,1 милион у 2012.години.
Очекује се да ће до 2032.године оболети 25 милиона људи широм света, односно оболевање од рака ће порасти за 70%. Сваке године у Републици Србији се дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, а годишње од рака у нашој земљи умре  више од 20.000 људи.
Најчешћи малигни тумори:
*рак дојке
*рак дебелог црева
*рак грлића материце
Редовни превентивни прегледи су најбоља заштита.
Избор здравих стилова живота и одговарајуће коришћење здравствених услуга, пре свега кроз превентивне прегледе, у склопу националних програма превенције и раног откривања рака-прави је начин да се смањи ризик од оболевања.
У великом броју случајева малигне болести су излечиве, уколико се открију на време. Редовном посетом свом изабраном лекару, дајте себи шансу да будете бржи од болести.
Дом здравља у Сремској Митровици је укључен у скрининг рака грлића материце, рака дојке и дебелог црева.

11.4.2016.

 

 

Здрави зуби и без страха

Дана 31.3.2016. одржана је Едукативна радионица у Школи за децу са посебним потребама „Радивој Поповић“ Сремска Митровица и за децу предшколског узраста  објекта Ђурђевак.
Циљ ове посете је подизање свести о значају оралног здравља.
Радионица почиње уводним излагањем прилагођеним старосној групи о здравим стиловима живота-правилна исхрана, адекватна хигијена, култура одлажења на редовне прегледе код стоматолога, ширење стеченог знања.
Метод  помоћу модела за демонстарцију технике прања зуба прво је показано, а затим проверено  како деца знају да перу зубе.
Потом су добили модел зуба на ком је уочљив кавитет након чишћења лезије, коју су потом попуњавали гипсом како би схватили како тече процес пломбирања. На тај начин им је скренута пажња на чињеницу да у стоматолошкој ординацији треба  да сарађују и буду мирни, како би им интервенција била пријатна и кратко трајала.
Закључак је да приступ кроз игру чак и „озбиљним“ темама доведи до резултата. Активно учешће у разговору, искуства да код стоматолога није страшно, да желе поново да дођу.

7.4.2015.

 

 

Активности саветовалишта за младе

У периоду од 15-18.3.2016. године ученици Основне школе "Трива Витасовић Лебарник" су имали прилику да се упознају са радом саветовалишта за младе. Тим поводом ученицима седмог и осмог разреда су одржана предавања на тему заштите репродуктивног здравља, правилне исхране, пубертет и промене у пубертету, физичке активности. Ученицима су подељене брошуре и агитке у циљу стицања правилних и здравих навика. Предавању је присуствовало 161 ученик у осам одељења. Према календару здравља у месецу марту ученици Прехрамбено шумарске школе слушали су предавања на тему Самопреглед дојке и тестиса и утицај соларијума на младе. Током превентивних прегледа 131 ученик је анкетиран на тему "Ризици употребе алкохола и дрога".

 

22.3.2016.

 

 

Стручна радионица  „Контрола денталног плака“

Дана 16.03.2016. године у ОШ „ Јован Поповић“ у Сремској  Митровици спроведена је радионица  под називом „Контрола денталног плака“ на узорку од 40 ученика другог разреда основне школе.
Циљ: Приказати који је проценат ученика  другог разреда основне школе који имају добру оралну хигијену. Демонстрација правилног одржавања оралне хигијене код деце узраста од осам година.
Методологија:  Ученици су након великог одмора и конзумације ужине имали задатак да оперу своје зубе уз помоћ прибора који редовно користе и који су понели од куће.  Након темељног прања зуба уз помоћ генциане виолет (3%) извршена је идентификација денталног плака.  Сваки ученик је могао да погледа  „резултат своје тоалете усне дупље“.  Након овога, демонстрирана је правилна техника прања зуба и сви ученици су имали прилику да уклоне преостали дентални плак са својих зуба. Велики проценат ( 96% ученика савладало је правилну технику прања зуба).
Закључак:  Мотивација и обука о одржавању оралне хигијене је у великом проценту учинковита. Радионице сличне овој имају далекосежне позитивне учинке на здравствено васпитање у области оралног здравља. Визуелно представљање узрочника каријеса мотивише децу школског узраста  на редовно и правилно одржавање хигијене усне дупље а тиме се побољшава како орално здравља тако и опште  здравља.

21.3.2016.

 

 

Календар јавног здравља – светски дан бубрега

Поводом обележавања светског дана бубрега 10.03.2016 године у позоришту Добрица Милутиновић у Сремској Митровици одржан је скуп на коме се говорило о значају превенције, раног откривања и лечења бубрежних болесника. Светски дан бубрега обележава се већ 6 година сваког другог четвртка у марту. Хроничне бубрежне болести нису ретке, а представљају озбиљан проблем,  јер ако се нелече неминована је терминална бубрежна слабост која води у хемодијализу и потребу за трансплантацијом. Раним скринингом можемо открити између 6,5 – 8 % болесника у раној фази када је најбоље започети са праћењем и лечењем. На скупу који је организовало удружење бубрежних болесника Сремска Митровица говорили су представници удружења мс Виолета Сабљов, председник удружења у Сремској Митровици Владимир Сабљов, заменик директора Дома здравља Сремска Митровица Др Вера Костић Мушкиња спец. гинеколог, Др Маја Владисављевић спец. медицине рада ИИ здравствена станица,  представник удружења Осмех из Новог Сада, представница Универзитетске дечије клинике Београд. Проблеми који се јављају код хроничних бубрежних болесника разматрани су са свих аспеката. Најзначајнија је превенција где поштујемо осам златних правила што заправо значи да негујемо здраве стилове живота. Важно је и рано откривање, редовна контрола и лечење да бисмо спречили компликације и потребу за дијализом и трансплантацијом. Говорило се и о значају завештања органа и подизању свести грађана шта заправо значи донирати орган и притом неком спасти живот и подићи квалитет живота.Све активности треба започети од најранијег узраста, јер нажалост у Србији у УДК Београд тренутно се дијализира 22 деце, а у овом тренутку преко 1500 људи у Србији је на листи чекања за трансплантацију. Због свега наведеног порука са скупа је да сви заједно удружимо снаге да бисмо били здравији. За здравље наших бубрега наздравимо чашом воде.

11.3.2016.

 

 

Национални дан без дуванског дима 31.01.2016

Поливалентна патронажна служба, Превентивни центар и Завод за Јавно здравље обележили су  овај дан низом активности  намењених становништву у локалној заједници.
Од ступања на снагу закона  о заштити становнишптва од изложености дуванском диму,у новембру 2010 годинe, значајно је смањена изложеност дуванском диму на радним местима и у школама.
Од последица пушења у Србији умре 15 % од укупног броја преминулих и то највише због плућних, кардиоваскуларних, малигних болести.  Дуван спада у један од највећих отрова које човек свесно уноси у свој организам угрожавајући своје здравље и здравље људи око себе. У дувану се налази преко 4000 штетних и 43 канцерогене материје које изазивају преко 40 врста различитих обољења, од којих је већина веома тешка и смртоносна.  Дувански дим је пун канцерогених агенаса, укључујући  угљен-моноксид и катран.
Последице конзумирања дувана:
-психолошке(зависност)
-физичке(зависност,обољења)
-социјалне(зависност,понашање)
-економске(губитак новца,сиромаштво)
-еколошке(загађење,пожари)
Подаци из Истраживања здравља становништва Србије из 2013. године показују да 34,7% одраслог становништва пуши свакодневно или повремено.
Више од половине одраслог становништва Србије било је изложено дуванском диму у затвореном простору.
Одвикавање од пушења је озбиљан третман,човек мора да буде активан у том процесу и да успостави контролу над својим понашањем. Будућност је у здравом окружењу.

10.2.2016.

 

Радно време

Предмет: Обавештење о радном времену служби Дома здравља Сремска Митровица за предстојећи државни празник дана 15.02.2016. и 16.02.2016. године

 

У време празника Општа медицина Дома здравља Сремска Митровица радиће:

- Трећа здравствена станица (Диспанзер на Сави)
15.02.2016. године од 07,00-14,00 часова
16.02.2016. године од 07,00-14,00 часова

У време празника здравствену заштиту деце и омладине пружаће:

- Школски диспанзер Дома здравља Сремска Митровица
15.02.2016. године од 07,00-20,00 часова
16.02.2016. године од 07,00-20,00 часова

 

Стоматолошка здравствена заштита у време празника пружаће се:

15.02.2016. године од 07,00-14,00 часова
16.02.2016. године од 07,00-14,00 часова

Служба Хитне медицинске помоћи Дома здравља Сремска Митровица пружаће здравствене услуге 24 часа за све дане празника.

 

ВД ДИРЕКТОР ДОМА ЗДРАВЉА

   Прим. др Душко Маџић

9.2.2016.

 

 

Европска недеља превенције рака грлића материце од 21. до 28.01.2016.

У Диспанзеру на Сави у Поливалентној патронажној служби одржано је предавање на тему „Превенција рака грлића материце“.
Циљ предавања је да се скрене пажња на овај проблем и подигне свест о раку грлића материце,као и да покаже како може бити спречен кроз три основне циљне групе:
-Јавност-људи морају разумети све користи скрининга рака грлића материце и ХПВ вакцинације,како би могли покренути ове услуге  тамо где су доступне.        
- Здравствени радници-треба да имају најновије информације о скринингу рака грлића материце и ХПВ вакцинације да би могли одговорити на питања пацијената и охрабрити их да користе  доступне услуге.
-Политичари-политички лидери морају бити информисани о  свим користима скрининга, тако да могу разумети  значај постављања ових програма као приоритета.
Статистика говори да у Србији свакога дана  четири  жене оболе од рака грлића материце, а најмање једна умре од те исте малигне болести,што нашу земљу ставља на друго место у Европи по стопи умирања од рака грлића материце.
Рано откривање
-Потребно је неколико година да би „промене“на грлићу материце изазване вирусном инфекцијом која дуго траје, прерасле у рак.
-Редовни прегледи имају за циљ да „промене“ на грлићу материце пронађу рано, и да се отклоне у раном стадијуму.
-Преглед за рано откривање рака грлића материце обавља се једноставним Папаниколау прегледом.
Програм скрининга значајно смањује морталитет од рака грлића материце.
Редовне контроле су неопходне и обавезне за све  жене!

3.2.2016.

 

Радно време

У време Новогодишњих и Божићних празника Општа медицина Дома здравља Сремска Митровица радиће:

- Трећа здравствена станица (Диспанзер на Сави)
1.1.2016. године 7:00-14:00 часова

2.1.2016. године 7:00-14:00 часова

3.1.2016. године 7:00-14:00 часова

7.1.2016. године 7:00-14:00 часова

У време празника здравствену заштиту деце и омладине пружаће:

- Школски диспанзер
1.1.2016. године 7:00-20:00 часова

2.1.2016. године 7:00-20:00 часова

3.1.2016. године 7:00-20:00 часова

7.1.2016. године 7:00-20:00 часова

У време празника стоматолошке услуге пружаће се у Диспанзеру на Сави:

- Стоматолошка здравствена заштита
1.1.2016. године 7:00-14:00 часова

2.1.2016. године 7:00-14:00 часова

3.1.2016. године 7:00-14:00 часова

7.1.2016. године 7:00-14:00 часова

Служба Хитне медицинске помоћи Дома здравља Сремска Митровица пружаће здравствене услуге 24 часа за све дане празника.

ДИРЕКТОР ДОМА ЗДРАВЉА

Прим. др ДУШКО МАЏИЋ

24.12.2015.

 

 

Међународни дан детета

Међународни дан детета се сваке године обележава 20. новембра од 1989. године, Конвенција је донета на Генералној скупштини УН. 

Конвенција  о правима детета је уговор УН који прецизира која све права припадају деци.

Поводом Међународног дана детета Поливалентна патронажна служба у сарадњи са службом за предшколску заштиту деце и ЗЗЈЗ Сремска Митровица је обележила овај значаја датум из Календара јавног здравља.

Том приликом је Др Милена Митровић Ковиљац одржала предавање о "Правима детета",  деци и родитељима који су својим присуством увелицали овај значајан датум.

26.11.2015.

 

 

Саопштење са деветог српског  конгреса о шећерној болести са међународним учешћем

У Београду у хотелу Crowne Plaza од 15 – 18. 11. 2015 године одржан је девети дијабетолошки конгрес са међународним учешћем на коме је узело учешће 45 предавача по позиву и то 17 из иностранства различитих специјалности. Презентовано је 84 рада кроз оралне и постерске сесије, а у раду конгреса узели су учешће и медицинске сестре - техничари као неизоставни део тима у третману дијабетеса са своја 23 рада. Укупно је било 1023 учесника. Теме су биле разноврсне, а дијабетес као озбиљна хронична болест расветљена је са више аспеката. Представљене су нове могућности у превенцији, лечењу и контроли болести са акцентом на индивидуални приступ и потребу сарадње са многим специјалистичким гранама. У раду конгреса учествовала су и три лекара Дома здравља Сремска Митровица и то: Др Светлана Прица Поповић начелник службе опште медицине, Др Мирослава Шево специјалиста опште медицине и Др Маја Владисављевић  специјалиста медицине рада која је кроз свој рад под називом „Нове терапијске могућности  - боља контрола дијабетеса˝ изнела своја позитивна искуства у лечењу и контроли дијабетеса новим оралним агенсима dpp4 инхибиторима.

20.11.2015.

 

Светски дана борбе против дијабетеса

Светски дана борбе против дијабетеса обележава се 14. новембра, у тренутку када у свету 366 милиона људи болује од те болести, а у Србији око 600 000 и када број оболелих убрзано расте. Светски дан борбе против дијабетеса je обележен  у више од 160 земаља чланица Уједињених нација, а под окриљем Међународне федерације за дијабетес.
  
Према проценама Међународне федерације за дијабетес 366 милиона људи у свету има дијабетес, број оболелих у свету убрзано расте и очекује се да ће се за 20 година број оболелих повећати на више од 552 милиона.
 
Према проценама стручњака, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама у развоју.
 
На основу података ИДФ-а и Института за јавно здравље Србије „Батут” - Регистра за дијабетес, процењује се да у Србији приближно 600.000 особа, односно 8,2 одсто становника има дијабетес.
 
Тип 2 дијабетеса, који чини преко 90 одсто оболелих од шећерне болести, сваке године се у нашој земљи дијагностикује у просеку код 16.000 особа. Нешто чешће се открива код особа женског пола, најчешће после 40. године живота.

13.10.2015. Низом различитих активности Дом здравља је обележио Светски дан борбе против шећерне болести, 14. новембар.
Једну од активности је реализовала Градска управа за здравствену, социјалну и заштиту животне средине у сарадњи са Домом здравља Сремска Митровица и Друштвом за борбу против шећерне болести Сремска Митровица који су организовали проверу здравственог стања за Митровчане.
16.11.2015. године, наставље се обележавање дана борбе против шећерне болести акцијом “Отворена врата” Центра за превенцију, где су сви заинтересовани суграђани могли да провере ниво шећера у крви.

 

17.11.2015.

 

 

Радно време Здравствене станице Чалма за време реконструкције

Распоред рада лекара
Понедељак пре подне др Милана Иванковић, после подне др Маринко Плавшић
Уторак пре подне др Маринко Плавшић, после подне др Милана Иванковић
Среда пре подне др Милана Иванковић, после подне др Маринко Плавшић
Четвртак пре подне др Милана Иванковић, после подне др Маринко Плавшић
Петак пре подне др Маринко Плавшић, после подне др Милана Иванковић
Тим Здравствене станице Чалма ће услуге пружати у Здравственој станици Дивош до извршења предвиђених радова..

 

3.11.2015.

 

 

Светски дан менталног здравља

Поливалентна патронажна служба, по календару Јавног здравља обележила је  Светски дан менталног здравља. Здравствено васпитна активност одржана је у месној заједници „Сава“ у сарадњи са Заводом за Јавно здравље.
Ментално здравље је основа укупног здравља сваке особе. Дефинише се као стање добробити у којем појединац остварује своје потенцијале, може да се носи са уобичајеним стресом, може радити продуктивно, те је способан да допринесе заједници. Да би унапредили своје ментално здравље:

 • Правилно се храните
 • Будите физички активни
 • Поделите са блиском особом оно што вас мучи
 • Ефикасно организујте време
 • Имајте свој хоби и интересовања
 • Прихватите стрес као нормалан део савременог, свакодневног живота
 • Немојте користити лекове, алкохол и цигарете да би сте решили или умањили проблеме
 • Научите да изворе свог задовољства налазите у свакодневним животним искуствима

 

19.10.2015.

 

Светски дан борбе против шећерне болести

У сусрет обележавању Светског дана борбе против шећерне болести 14. новембра, Дом здравља су у петак 09.10.2015. године, у сали за едукације Диспанзета на Сави посетили представници  Врњачке бање „Меркур“.

Обједињено коришћење минералних вода, дугогодишње искуство медицинског особља, савремени трендови у лечењу и дијагностици обезбедили су успешну превенцију и лечење шећерне болести.
Лекари Дома здравља и присутни пацијенти оболели од шећерне болести, сазнали су који је поступак остваривања права на лечење у бањи Меркур о трошку фонда.

Сви оболели од дијабетеса који су на терапији инсулином имају право једном у четири године на Програм едукације и рехабилитације. Програм траје десет дана и финансира га Републучки фонд за здравствено осигурање (РФЗО)
Поступак за остваривање права на лечење:

-Од изабраног лекара узмите упут за стационарну продужену рехабилитацију
-Са упутом јавите се надлежној лекарској комисији РФЗО која ће издати оверено мишљење лекарске комисије
-Контактирајте Меркур како би заказали датум боравка на телефоне: 036/618-870; 036/611-873; 036/515-5184;¸036/515-5186 сваког радног дана од 07:00 до 14:30

15.10.2015.

Активности поливалентне патронаже

Активност Поливалентне патронажне службе за време трајања дечје недеље од 5-11 октобра 2015.године. Дечја недеља посебну пажњу поклања унапређењу услова за раст и развој сваког детета у породичном окружењу.Представљено је занимање медицинске сестре деци и родитељима у вртићу.
Патронажна сестра је методом демонстрације указала  деци и родитељима на значај здравственог васпитања у првим годинама живота детета,када се стичу позитивне навике.

 

 

 15.10.2015.

 

 

1. октобар - Међународни дан старих


Служба Поливалентне патронаже у сарадњи са Заводом за Јавно здравље обележила је Међународни дан старих у Диспанзеру на Сави, у сали за едукације. Директор за медицинска питања др Верица Костић Мушкиња одржала је предавање поводом обележавања овог дана. Међународни дан старих у свету и код нас се обележава у скаладу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Главна скупштина Уједињених нација 14.12.1990. Проглашењем међународног дана старијих особа  желе се подстаћи државе да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогући им учествовање у друштву у скалду са њиховим физичким и интелектуалним способностима. Циљ обележавања је да се нагласи важност осигуравања животног окружења, које се може прилагодити потребама и способностима становника трећег доба.
Институт за Јавно здравље“Батут“ саопштава да је наша земља са просечном старошћу становника од 41,6 година једна од најстаријих не само у европским, већ и у светским оквирима. Активности усмерити на унапређењу здравља и превенцији болести и незгода код старих током читаве године, укључивање старих лица у сва одлучивања о њиховој болести и будућој бризи о здрављу, промовисање доброг здравља и здравих животних навика. Подстицање активног старења биће усмерено на развој  сервиса и услуга који су неопходни старима у складу са њиховим потребама.

5.10.2015.

 

 

Национална недеља подршке дојењу


Поливалентна патронажна служба по Календару Јавног здравља током задње недеље септембра обележила је Националну недељу подршке дојењу у оквиру Школе родитељства. Предавању су присуствовале труднице сремскомитровачке општине.
Недеља дојења се организује са циљем да се скрене пажња  широј јавности колики је значај дојења, којим се обезбеђује најоптималнија исрана, правилан раст и развој, заштита и унапређење здравља детета и мајке, али и да нагласимо значај пружања подршке трудницама, породиљама, мајкама дојиљама да остварe успешно дојење.

 

 

30.9.2015.

 

 

Светски дан срца

29. септембра 2015. године  Поливалента патронажна служба и Служба за здрасвтвену заштиту одраслог становништва  обележили су Светски дан срца у просторијама Клуба пензионера.   Предавање је одржала др Светлана Прица Поповић  под слоганом „Здрави избори за срце, за све и свуда “. Патронажне сестре су организовале активности, мерење крвног притисак и нивоа  шећера у крви.
Светски дан срца 2015. године усмерен је на стварање здравог окружења које би омогућило људима широм света да направе здрав избор за здраво срце. Здрави стилови живота као и превенција фактора ризика за настанак срчаног и можданог удара, смањиће ризик њиховог настанка у свим добним групама.
Најзначајнији фактори ризика за појаву болести срца и крвних судова су:

*пушење
*неправилна исхрана
*недовољна физичка активност
Заједничким напорима можемо помоћи људима да воде бољи и здравији живот са здравим срцем.

30.9.2015.

 

 

Међународни дан физиотерапеута

На градском тргу у Сремској Митровици 8.9.2015. године обележен је Међународни дан физиотерапеута под слоганом "искористите потенцијале" у организацији савета за здравље грађана Сремска Митровица, средње медицинске школе "Драгиња Никшић", Дома здравља и Завода за јавно здравље Сремска Митровица. Физиотерапеути су нашим суграђанима пружили своје услуге и корисне савете о здравим стиловима живота, о значају физичке активности у очувању и унапређењу здравља и превенцији масовних незаразних болести. Посао физиотерапеута се огледа кроз више аспеката. Помажу болесним и повређеним особама у повећању покретљивости и ублажавању болова, те превенцији и ублажавању трајних последица болести и повреда. Поље деловања односно делокруг рада физиотерапеута је доста широко, а неки од њих су психофизичка припрема трудница за порођај, стимулација праилног моторног раста и развоја деце, превенција и лечење деформитета кичменог стуба и екстремитета код деце, превенција и лечење спортских повреда, рехабилитација пацијената са реуматским, неуролошким, кардиоваскуларним и другим обољењима. Очување и унапређење здравља и повећање радних способности наших корисника су само неке од активности физиотерапеута.

10.9.2015.

 

 

Светска недеља дојења

Служба Поливалентне патронаже, по календару Јавног здравља, обележила је Светску недељу дојења под слоганом “Дојење и посао – иду заједно“. Предавању одржаном у Сали центра за превенцију, у петак 7.8.2015. су присуствовале труднице и породиље сремскомитровачке општине.
Стратегија даје смернице  о томе како да заштити, подржи и промовише дојење у првих 6 месеци живота одојчета, као и да се настави до друге године живота уз адекватну додатну исхрану. Дојење представља, поред најбоље хране за бебу и нешто још битније, осећај блискости, топлине и љубави.

 

 

13.8.2015.

 

 

Нови ултразвучни апарат

Прошле среде, 5. августа у Служби здравствене заштите жена Дома здравља Сремска Митровица стигао је нови, модеран ултразвучни апарат. Директор Дома здравља др Душко Маџић, каже да је ово значајан дан за ову установу.
Ово је веома леп дан и значајан за Дом здравља. У примарној здравственој заштити и нема много апаратуре, а гинеколошки диспанзер добија један ултразвучни апарат модеран и савремен са колор доплер ефектом и разним другим ефектима. Има техничке додатке са три сонде које су нам најзначајније. У питању су ковексна, вагинална сонда и сонда за преглед дојке. Овај апарат нам је веома битан за рано откривање и превенцију карцинома дојке и карцинома грлића материце – истиче др Маџић.
Апарат је новије генерације, марке Самсунг. Купљен је нов, из сопствених средстава Дома здравља, а за њега је издвојено 3,8 милиона динара. На годишњем нивоу на апарату за ултразвук се обави 16.000 прегледа, што је око 3.800 прегледа трудница, око 10.200 гинеколошких ултразвучних прегледа и око 2.400 ултразвучних прегледа дојки – изјавила је др Мушкиња. Изузетно је важно што је апарат нов и што ће значајно подићи квалитет здравствених услуга у Служби за здравствену заштиту жена. Овим путем докторка и запослени у Служби за здравствену заштиту жена апелују на све особе женског пола, да редовно долазе на прегледе и да воде рачуна о свом здрављу. Са новим ултразвучним апаратом свакако ће бити подигнут ниво превентивних гинеколошких прегледа. 

12.8.2015.

 

 

Вече јапанске културе

Дом здравља је 15. јула организовао “Вече јапанске културе” у  свечаној сали Градске куће, поводом посете аташеа за култруру Амбасаде Јапана. За време јапанске вечери посетиоци су могли да уживају у Солистичком  извођењу  песме “Трешњин цвет”  коју је извела Нина Ракић, солиста Музичке школе “Петар Крањчевић”, демонстрацији оригами вештине – Стоја Гавранић оригами инструктор, Хаику поезији – Предраг Удицки, Ненад Терзић, Јасна Арбанас, демонстрација каратеа – Карате клуб “Сирмиум” – Станислав Раковић, тренер и  дечијем хору – Центар за културу “Сирмиумарт” – Тамара Пајковић.

 

24.7.2015.

 

 

9. јун дан борбе против можданог удара

У служби Поливалентне патронаже организовано је здравствено предавање на тему превенције можданог удара, које је одржала др Светлана Прица Поповић спец.опште медицине.Најзначајнији фактори који повећавају ризик за настанак можданог удара а на који у значајној мери можемо утицати су: висина крвног притиска-виши од 140/90, или непозната, неконтролисана вредност. Употреба дувана-активна и пасивна која убрзава процес атеросклерозе, неправилна исхрана гојазност, физичка неактивност и хроничан стрес. У Србији је мождани удар први узрок скраћења животног века у женском а други у мушком делу становништва. Учесници предавања су били одрасло становништво са већ исказаним неким од фактора  ризика и др Прица је у свом предавању нагласила значај превентивних прегледа у превенцији можданог удара. У другом делу овог здравственог скупа је креатор оригами технике на нашим просторима Стоја Гаврановић са учесницима спровела обуку под називом Трешњин цвет. Објаснила је учесницима значај оригами технике као радне терапије, ангажовања прстију, развијања моторичких способности, концентрације, пажње. Правилним избором оригами облика можемо код пацијената развити осећај задовољства, успешности и среће.Учесници овог скупа су научили да направе цвет. По завршетку секције исказали су велику захвалност на организацији оригами секције и показали жељу за даљим учењем.

18.6.2015.

 

 

Оригами

Оригами је традиционална јапанска вештина креирања модела од папира. Традицинално се користи квадрат али постоји велики број модела који се прави и од другачијих облика папира - правоугаоника, троугла, осмоугаоника. Не постоје прецизни подаци о томе када је оригами настао. Најчешће се везује за изум папира у Кини негде око 2. века н. е. Иако је тамо највероватније и настао, оригами је прави процват доживео у Јапану, где се и третира као национална уметност. У Дому здравља је одржана секција оригами вештине у служби Поливaлентне патронаже. Секцијом је руководила Стоја Гаврановић, креатор оригамија на нашим просторима. Процена је да вештина оригамија има значајан допринос и леп утицај на људско здравље без обзира на узраст. Директор Дома здравља др Душко Маџић  је препознао да неговање ове дивне јапанске ваштине у раду патронажних сестара може да допринесе и оплемени њихов рад, а свакако и допринесе неговању здравих стилова живота.

5.6.2015.

 

 

Сигурнији превоз медицинског отпада

Прошле среде, 27. маја вршиоцу дужности директора Дома здравља Сремска Митровица др Душку Маџићу заменик градоначелника Томислав Јанковић уручио је кључеве новог возила за превоз медицинског и фармацеутског отпада. Новац за куповину овог возила, чија је вредност 1,5 милиона динара, издвојен је из градског буџета. Возило је набављено на тендеру и ми смо захвални локалној само управи што је издвојила средства за куповину овог возила, јер је управо и препорука да се медицински и фармацеутски отпад одвози и уништава на адекватан, законом прописан начин. Ту се пре свега мисли на уништавање тог отпада у смислу заштите животне средине и екологије, али је јако битан и његов транспорт, јер је такав отпад потенцијално инфективан. Постоји пропис у шта се пакују игле, ланцете, тестерице, све може бити инфективно. До пре неколико година сав тај отпад је завршавао на депонији,  па је  било оних који су заражени хепатитом А и Б управо из разлога што су дошли у контакт са инфективним отпадом. Медицински и фармацеутски отпад се пакује у кесе, мале и веће кутије, које се затим стављају  у контејнер.  Ми овим возилом, које је обележено  као возило које превози опасан товар, отпад сакупљамо са 19 пунктова по селима и са 10 пунктова у  Сремској Митровици. За тим га довозимо на збиро место иза Tpeћe здравствене станице у Сремској Митровици, и ту долази предузеће које се бави уништавањем медицинског отпада из Зрењанина. Они га даље одвозе и уништавају на законом прописан начин. Годишње се на територији Града Сремска Митровица прикупи од три до три и по тоне инфективног отпада — истиче др Душко Маџић, в.д. директор Дома здравља.

4.6.2015.

 

 

Годишња скупштина

У Великој сали градске куће у Сремској Митровици,у петак, 29.маја 2015.године, одржана је 34. по реду, Годишња скупштина Удружења здравствених радника града Сремска Митровица,које данас има 750 чланова и окупља све медицинске сестре и здравствене техничаре у митровачкој општини. У извештају о раду Удружења, председница Зорица Благојевић, напоменула је, да је ово удржење интегрисано у све сегменте друштвене заједнице кроз сарадњу са локалном самоуправом и просветним установама, а од значаја за успешан рад,свакако је и добра сарадња са Српским лекарским друштвом и синдикалним организацијама,као и подршка менаџмент тимова Опште болнице,Дома здравља,Завода за јавно здравље и Апотекарске установе. “ УЗРСМ посебно се бави програмима едукације и током 2014.године имали смо 10 акредитованих курсева прве категорије, а у овој години још 4,чиме је свим члановима омогућена доступна и лака едукација која им доноси потребан број бодова за обнављање лиценце“- нагласила је Зорица Благојевић, и додала да је током претходне године одржано укупно 29 таквих радионица, а похађало их је укупно 1659 медицинских радника. На свечености,уприличеној поводом 34 године постојања и рада удружења, присутне су поздравили Јелица Ралић,председница Управног одбора Коморе здравствених радника Србије, Прим. др Мирослав Кендришић,директор Опште болнице Сремска Митровица, Ивица Велики,главни техничар болнице, Весна Жамбок ,гл.сестра Дома здравља и Ивица Цветановић,у име синдикалне организације сестара и техничара. За посебан допринос и залагање у свакодневном раду, захвалнице Удружења добили су Синиша Седларевић,здравствени техничар из амбуланте у Босуту, Олга Кичиња, мед.сестра Службе гинекологије,акушерства и неонатологије Опште болнице Сремска Митровица и мед.сестра Гордана Гризељ ,Службе за анестезију,реанимацију и интензивну негу Опште болнице Сремска Митровица. Пригодним поклонима испраћено је 20-так пензионера,здравствених радника са подручја митровачке општине, а потом је у хотелу Сирмијум приређена свечана вечера.

4.6.2015.

 

 

31.мај - Светског дана борбе против дуванског дима

Поводом 31.маја - Светског дана борбе против дуванског дима, под слоганом„ Зауставимо незакониту трговину дуванским производима”, Дом здравља Сремска Митровица  је организовао обележавање овог важног датума на градском тргу. У период од 11-13х, више од  200 суграђана се информисало о програму рада Саветовалишта за одвикавање од пушења, колико је пушење штетно за здравље, ако су пушачи да реше дилему и затраже помоћ, а ако су непушачи  да настоје да позитивно утичу на своју околину. Дому здравља су се прикључиле колеге из Института за јавно здравље , Црвени крст као и ученици средње медицинске школе Драгиња Никшић.

 

3.6.2015.

 

 

Међународни дан сестринства

Сваке године медицинске сестре целог света обележавају 12. мај, у спомен на рођендан Флоренс Најтингејл, зачетнице модерног сестринства. Она је половином 19. века иницирала улазак професионално образованих жена у здравствену негу болесних. У Великој Британији, у Лондону, 1860. године, је отворила прву школу за медицинске сестре. Сваке године, на овај дан, јавност и медицинске сестре и техничари се осврну на рад и улогу медицинске сестре како у заштити здравих људи – превенцији, тако и у нези болесних, чија је нега, опоравак и оздрављење незамисливо без медицинских сестара и техничара. У здравственом систему Србије медицинске сестре и техничари чине неизоставну карику у ланцу ефикасне и успешне здравствене заштите како појединца тако и целе заједнице. Зато је ово прилика да се овим вредним и пожртвованим здравственим радницима још једном захвалимо. Комора медицинских сестара и здравствених техничара Србије Вам честита међународни Дан сестринства, у нади да ћемо кроз свестрано континуирано унапређење сестринске професије и висок степен сарадње свих чинилица здравственог система Србије, омогућити да се сваке следеће године медицинске сестре и техничари могу похвалити што већим професионалним успесима и у пракси примењеним што вишим професионалним и хуманим стандардима.

12.5.2015.

 

 

Рад служби Дома здравља за време предстојећих празника

У време празника Општа медицина Дома здравља Сремска Митровица радиће:

- Трећа здравствена станица (Диспанзер на Сави)
1.5.2015. године од 07:00-14:00 часова
2.5.2015. године 7:00-14:00 часова

- Телефонско саветовалиште
1.5.2015. године од 07:00-14:00 часова
2.5.2015. године 7:00-14:00 часова

У време празника здравствену заштиту деце и омладине пружаће:

- Школски диспанзер
1.4.2015. године од 07:00-20:00 часова

2.5.2015. године од 07:00-20:00 часова

У време празника стоматолошке услуге пружаће се у Диспанзеру на Сави:

- Стоматолошка здравствена заштита
1.5.2015. године од 07:00-14:00 часова
2.5.2015. године 7:00-14:00 часова

Служба Хитне медицинске помоћи Дома здравља Сремска Митровица пружаће здравствене услуге 24 часа за све дане државног празника.         

 

ВД ДИРЕКТОР ДОМА ЗДРАВЉА

Прим. др ДУШКО МАЏИЋ

23.4.2015.

 

 

Светски дан здравља

Дана 7.4.2015. године Дом здравља Сремска Митровица у сарадњи са Заводом за јавно здравље, Медицинском школом „Драгиња Никшић“ и Општом болницом Сремска Митровица је у тржном центру Рода обележио Светски дан здравља под слоганом „Од њиве до трпезе“- здравствено исправна храна са специјалним циљевима:

 • Унапређење знањао значају здравствене безбедности хране за људе;
 • Јачање капацитета јавног здравља у циљу обезбеђивања здравствено безбедне хране и превенције настанка болести које се преносе храном:
 • Унапређење мултисекторске сарадње и програмских активности у области безбедности хране.

Грађани Сремске Митровице су у значајном броју испратили ову активност и заједно са носиоцима активности испратили овај значајан датум.

23.4.2015.

 

 

X недеља имунизације у Европском региону СЗО "Приврженост имунизацији" 20-25.4.2015.године

Светска здравствена организција је покренула иницијативу за организовање Недеље имунизације у октобру 2005. године са идејом да се пажња опште јавности и здравствених радника усмери на значај имунизације као најефективније и најефикасније мере примарне превенције, у коју се од почетка укључила Република Србија.
Десета по реду, Недеља имунизације у Европском региону СЗО обележава се од 20-25. априла и то је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом  кроз јачање уверења о потреби заштите сваког појединца од болести које се могу спречити вакцинацијом.
Имунизација представља примену вакцина у спречавању и сузбијању заразних болести.   Имунизацијом се на најбржи и најјефтинији начин контролишу, одстрањују и на крају искорењују многе заразне болести и зато она представља приоритет у здравственој заштити.
Циљ систематске обавезне  имунизације је достићи и одржати 95% и виши обухват програмом обавезне имунизације на нивоу целокупне популације деце коју према календару треба вакцинисати (сва деца, свим вакцинама без демографских, територијалних и социјалних разлика), ради спречавања оболевања, могућих компликација које захтевају болничко лечење, од којих неке остављају трајна оштећења и смртних исхода.
Имунизација је једна од најуспешнијих јавно здравствених иницијатива, која је  допринела искорењивању великих богиња и доприноси искорењивању  дечије парализе.
У претходним годинама, земље Европског региона су суочене са епидемијама  малих богиња, рубеле, заушака које се јављају код осетљиве популације која није вакцинисана или није вакцинисана на време. Како заразне болести не познају границе епидемије се шире из земље у земљу.   
Достизање и одржавање колективног имунитета популације против заразних болести  вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим земљама света.

Имунизација вашег детета водич за родитеље

23.4.2015.

 

Светски дан бубрега

Светски дан бубрега обележава се у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу. Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве. Слоган овогодишњег Светског дана бубрега „Здрави бубрези – здравље за све”
Поводом обелезавања Дана бубрега, 12.марта у 12ч. одрзано је предавање Светлане др Прице са темом „Здрави бубрези – здравље за све”, пред пуном салом Центра за превенцију Дома здравља Сремска Митровица. Међу заинтересованим слушаоцима, поред здравствених радника, акценат је био на особама оболелим од дијабетеса, као групи са високим ризиком оболевања од бубрежних болести. Главна функција бубрега је излучивање токсичних продуката метаболизма и вишка течности из организма. Болести бубрега чине велику групу обољења, различитог узрока, тока, клиничке слике и прогнозе. Ова обољења најчешће су изазвана инфекцијама, метаболичким поремећајима, токсинима и другим узроцима, а манифестују се као упале бубрега (гломерулонефритис, пијелонефритис, нефротски синдром) и акутна, односно хронична смањена функција бубрега (бубрежна инсуфицијенција).
У просеку око 1 од 10 особа има неки степен хроничне бубрежне инсуфицијенције. Ова болест се може развити у било ком узрасту, али је ризик већи са повећањем година старости. Наиме, после 40 година јачина гломерулацијске филтрације почиње да опада за око 1% годишње. Такође код старијих особа много су чешћи и други фактори ризика који могу да оштете бубреге, укључујући шећерну болест, висок крвни притисак и болести срца.
Болести бубрега могуће је на време дијагностиковати. Прегледом узорка мокраће, крви и крвног притиска могу се открити рани знаци бубрежне болести.

19.3.2015.

 

Рад службе Дома здравља за време предстојећих празника

У време празника Општа медицина Дома здравља Сремска Митровица радиће:

- Трећа здравствена станица (Диспанзер на Сави)
14.2.2015. године од 07:00-20:00 часова
15,16,17.2.2015. године 7:00-14:00 часова

- Телефонско саветовалиште

14.2.2015. године од 07:00-20:00 часова
15,16,17.2.2015. године од 7:00-14:00 часова

У време празника здравствену заштиту деце и омладине пружаће:

- Школски диспанзер
14,15.2.2015. године од 07:00-20:00 часова

- Дечји диспанзер
16,17.2.2015. године од 07:00-20:00 часова

У време празника стоматолошке услуге пружаће се у Диспанзеру на Сави:

- Стоматолошка здравствена заштита
14.2.2015. године од 07:00-20:00 часова
15,16,17.2.2015. године од 7:00-14:00 часова

Служба Хитне медицинске помоћи Дома здравља Сремска Митровица пружаће здравствене услуге 24 часа за све дане државног празника.         

 

ДИРЕКТОР ДОМА ЗДРАВЉА

Прим. др ДУШКО МАЏИЋ

12.2.2015.

 

Национални дан без дуванског дима

Према свим истраживањима код нас и у другим земљама,већина људи зна да је пушење штетно.У Србији пуши сваки други мушкарац и свака трећа жена.сваки пушач зна да својевољно уништава своје здравље,скраћује себи живот,да повећава ризик да оболи од рака,болести срца и крвних судова,тешких болести плућа.Дувански дим удишу сви у близини пушача,где се налазе канцерогене и отровне материје.Деца и одрасли који проводе време поред пушача се интензивно и редовно трују и озбиљно угрожавају своје здравље.
У Дому здравља Сремска Митровица обележен Национални дан без дуванског дима 31.01.2015.год.здравствено васпитним активности  са становништвом.

Подељене су агитке, размењена искуства и дати савети за престанак пушења и здраве стилове живота

 

5.2.2015.

 

Превенција рака грлића материце

Дом здравља је поводом европске недеље превенције рака грлића материце организовао предавање за жене које је одржано 28. јануара у сали Градске куће. О значају превентивних прегледа говориле су начелница Диспанзера за жене др Верица Костић Мушкиња и гинеколог др Евица Лазић Ивић. Дом здравља је једини у Срему који је са још 17 примарних здравствених установа у Србији укључен у скрининг програма који се спроводи у сарадњи са Кацеларијом за скрининг. Сваке године ова болест се открије код 60.000 жена, а око 30.000 жена годишње умре због рака грлића материце. Превенција код рака грлића материце је веома важна, могућност да се болест открије у раним премалигним и раним малигним фазама је велика и тиме се може смањити стопа оболевања и умирања.

5.2.2015.

 

Школа родитељства

У Диспанзеру на Сави Дома здравља у оквиру Поливалентне патронажне службе обележено је пет година од оснивања и рад „Школе родитељства“. Едукација будућих мајки одвија се кроз циклус предавања који траје мецец дана, сваке среде у 12 часова. Намењена је првороткињама, женама које су већ рађале и партнерима.
Циљ рада ове школе је да се пренесу тачне информације о порођају, да се трудница научи правилним техникама дисања, које се примењују током порођаја, да се добију основне информације о нези жене после порођаја, дојењу и нези новорођенчета. Трудница припремљена на овај начин долази без страха на порођај и у њему активно учествује, доприноси лакшем порођају и рађању здравог новорођенчета.
Тим школе родитељства чине: гинеколози (др Евица Лазић Ивић, др Ивона Миловановић), педијатар (др Дејана Новаковић), стоматолози (др Мила Милутиновић, др Александра Станковић, др Светлана Новаковић), физиотерапеут (Верица Ђерић) и патронажне сестре (Сања Лакић, Бојана Ђуровић).

12.1.2015.

 

Рад службе Дома здравља за време предстојећих празника

У време празника Општа медицина Дома здравља Сремска Митровица радиће:

- Трећа здравствена станица (Диспанзер на Сави)
1.1.2015. и 2.1.2015. године од 07:00-14:00 часова
3.1.2015. године 7:00-20:00 часова
4.1.2015. и 7.1.2015. године 7:00-20:00 часова

У време празника здравствену заштиту деце и омладине пружаће:

- Дечји диспанзер
1.1.2015. и 2.1.2015. године од 07:00-20:00 часова

- Школски диспанзер
3.1.2015. и 4.1.2015. године 07:00-20:00 часова

- Дечји диспанзер
7.1.2015. године 07:00-20:00 часова

- Стоматолошка здравствена заштита
1.1.2015. и 2.1.2015. године од 07:00-14:00 часова
3.1.2015. године 7:00-20:00 часова
4.1.2015. и 7.1.2015. године 7:00-20:00 часова

Служба Хитне медицинске помоћи Дома здравља Сремска Митровица пружаће здравствене услуге 24 часа за све дане државног празника.

         

 

ДИРЕКТОР ДОМА ЗДРАВЉА

      др ДУШКО МАЏИЋ

25.12.2014.

 

Посета Aкредитације

Дом здравља Сремска Митровица је 21.11.2014. године имао континуирану проверу Агенције за акредитацију здравствених установа Србије. Др Весна Митић Златановић и вмс Драгица Шкундрић спољни оцењивачи АЗУС-а су прегледале документацију свих служби и стандарда. Обишле су Службу за здравствену заштиту жена, Здравствену станицу Лаћарак, Здравствену заштиту предшколске деце, Педијатрију Лаћарак, II Здравствену станицу и архиву Дома здравља. У неформалном разговору изразиле су своје задовољство због унапређења појединих критеријума што ће и навести у свом извештају.

 

3.12.2014.

 

Светски дан борбе против дијабетеса

Светски дана борбе против дијабетеса обележава се 14. новембра, у тренутку када у свету 366 милиона људи болује од те болести, а у Србији око 600 000 и када број оболелих убрзано расте. Дом здравља је поводом Светског дана шећерне болести организовао активности с нагласком на едукацију и превенцију компликација шећерне болести кроз јавноздравствене кампање, медијску пропраћеност, организоване скрининге и пригодним предавањима. 12.11.2014. године, мобилна екипа је у СО Сремска Митровица, запосленима, у период од 08-11 часова одређивала ниво шећера, холестерола, триглицерида изкапиларне крви, мерила крвни притисак, вршили антропометријска мерења, делила пригодне брошуре и савете појединачно. 14.11.2014. у просторијама Центра за превенцију је била акција “Отворена врата” где су сви заинтересовани суграђани могли да провере ниво шећера у крви. 14.11.2014. године, у Едукативном центру је одржано предавање стручног сарадника компаније “Иванчић и синови” Игора Врбича на тему “Практични савети за лакши живот са дијабетесом”, за све заинтересоване особе оболеле од шећерне болести.

25.11.2014.

 

 

Међународни месец борбе против карцинома дојке

Поводом обележавања међународног месеца борбе против карцинома дојке, одржана је трибина у Градској кући. Аутор ове трибине била је др Верица Костић Мушкиња. Са циљем ширења свести о значају превенције у борби са овом опасном болешћу, ове године покренута је друштвено одгововрна кампања под називом "Бори се за здравље и победи". Октобар, месец борбе против рака дојке, се обележава у многим земљама широм света да би се: скренула пажња на распрострањеност ове болести, подигла свест о значају, спречавања настанка болести, раног откривања рака дојке, палијативног збрињавања оболелих.

Рак дојке је тренутно водећа малигна болест код жена како у развијеним тако и у земљама у развоју. Сваке године од рака дојке оболи У Србији се сваке године региструје око 4600 новооболелих жена од карцинома дојке, а око 1600 жена изгуби живот. Од укупног броја новооболелих жена у свету од 20 до 30% жена је млађе од 50 година, а око 33% жена су старости од 50 до 64 године.

 

23.10.2014.

 

Међународни дан старих

Међународни дан старијих особа прогласила је Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. да би се нагласила важност осигуравања животне средине која се може прилагодити потребама и способностима становника треће доби. Он се обележава 1. октобра сваке године. Проглашењем међународног дана старијих особа подстичу се државе да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогуће им учествовање у друштву у складу с њиховим способностима. Широм света број старих особа прeко 60 год је у порасту. Једну шестину укупне популације у Србији чине старе особе. У Дому здравља у Сремској Митровици , Служба за здравствену заштиту одраслог становништва и Поливалентна патронажа организовали су активност намењену старим особама у месној заједници. Циљ је  промоција и подржавање здравих стилова живота, унапређење квалитета живота старих особа,продужење животног века, као и превенција болести и незгода.

6.10.2014.

 

 

Годишња скупштина УЗРСМ

У петак, 5. септембра 2014. одржана је редовна, 33. по реду годишња скупштина Удружења здравтсвених радника Сремска Митровица, на чијем дневном реду се нашао извештај о раду овог удружења у протеклих годину, финансијски извештај и свечаност поводом одласка у пензију чланова удружења. Пре почетка радног дела скупштине, медицинске сестре и здравствене техничаре поздравили су: прим. др Мирослав Кендришић, директор Опште болнице, др Верица Костић Мушкиња, помоћник директора Дома здравља, Жељко Новаковић, ресорни начелник у локалној самоуправи, Ивица Велики, главни техничар болнице, Весна Жамбок, главна сестра Дома здравља, др Славко Арбанас, председник митровачке подружнице СЛД-ДЛВ  и испред синдикалних организација др Дуња Циврић и Јовица Цветановић.  У извештају о раду УЗРСМ, председница Зорица Благојевић, осврнула се пре свега, на едукативни рад и организацију стручних састанака. Финансијски извештај поднела је Зорица Сакач, секретар удружења. На свечаности приређеној пензионерима, пригодне поклоне из нашег колектива су добили: Сузана Вучковић (Служба стоматологије), Драгица Гајић (амбуланта Чалма), Миланка Шегедин (Служба патронаже), Вера Будишин (3. здравствена станица), Петра Арбановски (2. здравствена станица), Гордана Бућан (Диспанзер за жене), Силвана Ветмић (Служба медицине рада), Даница Трбојевић (Школски диспанзер), Славица Тешевкић (Школски диспанзер) и Мирјана Пајић (амбуланта Мачванска Митровица).

 

10.9.2014.

 

 

Нова возила и опрема

Дом здравља Сремска Митровица има на располагању нова возила и опрему за шта је издвојено око 5,5 милиона динара из градског буџета. Набављен је реаномобил за Службу хитне медицинске помоћи, два путничка аутомобила за потребе Службе поливалентне патронаже и Службе кућног лечења, као и два ЦТГ апарата за Службу здравствене заштите жена. Симболичним уручивањем кључева возила запосленима, донацију је предао Милан Ковачевић, председник Скупштине града Сремска Митровица.

 

 

 

 

 

 

4.9.2014.

 

 

Активности поливалентне патронаже

Дом здравља заједно са Заводом за јавно здравље обележио је светску недељу дојења. Служба Поливалентне патронаже кроз своје континуиране активности подржава труднице и породиље да је њихов избор исхране свог детета искључиво дојење,као најбоља шанса за здраво потомство. Мајци треба пружити сваку могућу подршку да доји свој пород, јер за мајчино млеко не постоји замена. То је за бебу храна, лек и љубав. Мајчино млеко је јединствено по својој хранљивој вредности и саставу, што обезбеђује најбољи могући развој и раст детета јер садржи: имуноглобулине, липозоме, макрофаге, хормоне, ензиме, односно све потребне факторе раста и развоја.

 

22.8.2014.

 

Светска и национална недеља дојења

Светска недеља дојења је глобална кампања која се одржава у око 150 земаља света, чији је циљ да створи и подигне друштвену свест о значају и предностима дојења, али и да обезбеди подршку дојењу и тиме унапреди заштиту здравља мајке и детета. Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. Августа. У нашој земљи, као и у многим другим земљама, за датум обележавања Светске недеље дојења изабрана је 40. недеља у години, зато што трудноћа траје четрдесет недеља. Ове године по двадесети пут Светска недеља дојења на националном и локалном нивоу у Републици Србији обележиће се од 29. септембра до 5. октобра. Тема овогодишње кампање изабрана је у складу са Миленијумским циљевима развоја „Дојење – победнички поен за живот” са циљем да скрене пажњу јавности на значај пружања подршке мајкама да обезбеде детету исхрану дојењем, што у кризним и ванредним ситуацијама може спасити живот детета, а често и мајке. Кампања је и прилика да се укаже на предност искључивог дојења у првих шест месеци живота одојчета као и на значај наставка дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости детета, а бројне предшколске установе и школе, деца и васпитачи, ученици и наставници дају свој допринос спровођењу Програма подршке дојењу и заштити материнства. Циљеви Светске недеље дојења за 2014. годину:
1. Информисање о Миленијумским циљевима који су усмерени на важност дојења за новорођенчад и одојчад и правилну исхрану мале деце.
2. Приказивање напретка који је постигнут до сада и кључних недостатака у побољшању стопе дојења.
3. Скретање пажње на важност повећања активности усмерених на заштиту, промоцију и подршку дојењу као кључне интервенције у оквиру Миленијумских циљева развоја до 2015. године.
4. Подстицање интересовања међу младим људима оба пола да увиде значај дојења у савременом свету.

8.8.2014.

 

Једнодневни излет Центра за превенцију са запосленим у Eaton Electric doo на Фрушкој гори

           
Посетиоцима Националног парка Фрушка гора се нуде бројне могућности за планинарење. Било да се ради о једнодневним или вишедневним излетима, важно је да будете физички и ментално припремљени за планинарење.
Планинарске стазе на Фрушкој гори воде кроз прелепе листопадне шуме и преко ливада. Неке од стаза нуде пешачење без много напора, са благим успонима, док друге захтевају више напора због њихове дужине и успона. Већина стаза је обележена планинарским ознакама (бео круг са црвеним срцем у средини), што обезбеђује сигурност посетиоцима парка да се неће изгубити, као и могућност да дођу до планинарских домова.
У суботу 19.07.2014. године, екипа Центар за превенцију је са запосленима у Eaton Electric doo, планинарила у једнодневном излету. Том приликом сви запослени су могли измерити крвни притисак,  добити савет у вези значаја физичке активности и правилне исхране.

Активно учешће грађана у усвајању здравих стилова живота је основ превенције настанка болести.

Повећање одговорности за сопствено здравље је основа унапређења здравственог стања становништва.

 

30.7.2014.

 

Међународни дан против злоупотребе и кријумчарења дрога

У четвртак 26.6.2014. на Градском тргу обележен је Међународни дан против злоупотребе и кријумчарења дрога у сарадњи са Црвеним крстом, Канцеларијом за младе и Заводом за јавно здравље. Овом приликом подељен је здравствено васпитни материјал школској популацији. У разговору са младим људима истакнут је значај обележавања овог датума.

 

 

 

 

1.7.2014.

 

Оглас за пријем у радни однос

На основу члана 7.  Посебног колективног уговора за здравствене установе чији је оснивач Република Србија («Сл.гласник «РС» бр. 36/2010),   ДОМ ЗДРАВЉА „СРЕМСКА МИТРОВИЦА“  СРЕМСКА МИТРОВИЦА  расписује

О Г Л А С ЗА ПРИЈЕМ У РАДНИ ОДНОС НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ СА ПУНИМ РАДНИМ ВРЕМЕНОМ

За радно место доктора медицине-  Амбуланте у Босуту и Сремској Рачи  - Служба опште медицине - 1 извршилац

Радни однос се заснива на одређено време са пуним радним временом, до повратка запосленог радника са боловања

Услови за заснивање радног односа:

 • завршен медицински  факултет (VII-1 степен стручне спреме)
 • положен стручни испит
 • са или без радног искуства

Рок за подношење пријава је 8 дана од дана објављивања огласа код Националне службе за запошљавање Сремска Митровица и на сајту  Министарства здравља Републике Србије.  Пријаве се подносе поштом или лично, на адресу Дома здравља „Сремска Митровица“  Сремска Митровица, ул. Стари шор 65, са назнаком „ОГЛАС“.

Заинтересовани кандидати треба да уз молбу приложе потребну документацију: фотокопију дипломе о завршеном медицинском факултету, фотокопију уверења о положеном стручном испиту, потврду о радном искуству уколико поседују.

Лице које буде изабрано, доставиће оверене фотокопије наведених докумената  приликом пријема у радни однос.

Непотпуне и неблаговремене пријаве неће се разматрати.

30.6.2014.

 

Дан без дуванског дима

29.5.2014. у оквиру обележавања светског дана без дуванског дима прим др Петар Боровић је одржао предавање - Уживајте без дуванског дима. Предавању су присуствовали запослени доо Eатон и медицинске сестре поливалентне патронажне службе Дома здравља. Др Петар Боровић је у свом предавању истакао штетност пушења по здравље и нагласио неопходност одвикавања за оне који су уживаоци. 31.5.2014. је, по календару јавног здравља - светски дан без дуванског дима. Дом здравља најављује још активности поводом тог значајног датума.

 

 

 

3.6.2014.

 

Обавештење

ЛЕКАРИ ЗДРАВСТВЕНЕ СТАНИЦЕ 3 И 6 РАДЕ У СЛЕДЕЋИМ ЗДРАВСТВЕНИМ СТАНИЦАМА

Здравствена станица бр.1 телефон 615-130

 • Др Светлана Прица Поповић
 •  Др Маја Калинић

Здравствена станица бр.5 телефон 615-353

 • Др Славица Кнежевић Танкосић

Здравствена станица бр.7 телефон 069/670-128

 • Др Јелена Мршић
 • Др Јасмина Медић

Здравствена станица бр.2 телефон 615-110

 • Служба кућног лечења и неге
 • Поливалентна патронажа

Напомена: Служба здравствене заштите радника и Превентивни центар не раде.

СТОМАТОЛОШКА СЛУЖБА

7:00-20:00 раде :

 • Здравствена станица бр.4 - Мала Босна
 • Стоматолошка амбуланта ОШ Јован Поповић
 • Стоматолошка амбуланта ОШ Слободан Бајић Паја
 • Здравствена станица Лаћарак

7:00-13:30

 • Кузмин, Чалма, Дивош, Манђелос, Гргуревци

19.5.2014.

 

Важно обавештење

Због ванредне ситуације дошло је до промене дежурства Дома здравља. Дежурство у току викенда обављаће се у Првој здравственој станици, улица Др Д. Поповића 26, у времену од 8 до 20 часова. Контакт телефон: 615-130. Такође, дежурна је стоматолошка амбуланта у Четвртој здравственој станици, Радиначки пут бб, субота до 20 часова, а недеља од 8 до 14 часова. Контакт телефон: 631-380

17.5.2014.

 

Међународни дан физичке активности

По календару Јавног здравља сваке године обележавамо Међународни дан физичке активности,под називом „Кретањем до здравља“,са циљем да се промовише физичка активност.
У Основној школи у Лаћарку здравствени радници  Дома здравља,Служба за здравствену заштиту одраслог становништва-педијатријски одсек и Поливалентна патронажа у сарадњи са Заводом за Јавно здравље,са наставницима физичког васпитања и  ученицима организовали су час посвећен физичкој активности.На тај начин  промовисани су здрави стилови живота,подигнут је ниво свести код деце о користима физичке активности и истиче се предност бављења спортом.

 

 

14.5.2014.

 

5. мај – Светски дан хигијене руку у здравственим установама


Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом „Чисте руке – безбедне руке“, Србија је 2008. год. постала члан Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације (СЗО) и сваке године обележава 5. мај, Светски дан хигијене руку у здравственим установама под називом  „Сачувајте животе – оперите своје руке“. У жељи да се превенција болести прљавих руку у Дому здравља Сремска Митровица континуирано спроводи, прикључили смо се пројекту Право на здрав живот, који циљано кроз реализацију својих активности обезбеђује здравствене едукације запослених и средства на име набавке одговарајућих апарата за одржавање хигијене руку. Једна од основних мера превенције кућних-болничких инфекција је хигијена руку у здравственој установи која не захтева много средстава а значајно утиче на квалитет пружених здравствених услуга и смањење броја нежељених догађаја.

 

 

 

 

 

 

30.4.2014.

 

Светски дан оболелих од шећерне болести

26.04.14. на градском тргу у Сремској Митровици обележен је Светски дан Оболелих од шећерене болести.Шећерна болест је најчешћи метаболички поремећај и једна од најчешћих метаболичких болести савременог  начина живота.Дијабетес је проблем сваког друштва.У његовом решавању поред болесника,активно учествују и здравствени радници ,као и читаво друштво.Здравствено васпитна активност је трајала од 08-11h . Са присутним становништвом обављен је индивидуални разговор,дати су савети о значају правилне исхране и физичке активности,као и о редовним лекарским контролама.Мерене су вредности крвног притиска,шећера у крви и холестрерола.обухваћено је 206 лица.Носилац здравствено васпитне активности била је Служба за здраствену заштиту одраслог становништва –Саветовалиште за дијабетес,у сарадњи са Службом Поливалентне патронаже и Удружења оболелих од дијабетеса.

29.4.2014.

 

Телефонско саветовалиште “Деца Србије”

Драги родитељи, будуће маме и тате, све оно што Вас интересује у вези тока трудноће, порођаја, правилне неге и исхране новорођеног детета и одојчета, сва питања која се односе на раст и развој Вашег детета, можете поставити на телефон: 022/617-141
Телефонско саветовалиште “Деца Србије”  за Ваше позиве је отворено од понедељка до суботе од 7:00ч-20:00ч, а недељом 7:00ч-14:00ч.
Основни циљ саветовалишта “Деца Србије” је промоција здравља мајке и детета кроз подстицање доношења одлука везаних за здравље, правилну исхрану, негу, раст и развој деце, а на бази адекватних и правовремених информација, порука и савета у складу са усаглашеним и савременим стручним ставовима.
Родитељи могу да зову када је дете болесно, али и да се консултују, да разбију страх, да разјасне нејасно, да буду сигурни у свој поступак, да не погреше. Љубазне сестре покушаће да „виде“ о чему се ради, да помогну, да науче родитеља, или бар да охрабре.
За несметан рад Телефонског саветовалишта “Деца Србије” ангажоване су искусне медицинске сестре и за њих је организована додатна едукацију везану за рад у телефонском саветовалишту, обезбеђен простор и опрему у оквиру Дома здравља Сремска Митровица.
ИТ Сектор РФЗО-а  развио је и посебну апликацију којом је обезбеђена подршка највишег квалитета оператерима, односно медицинским сестрама у Телефонском саветовалишту  “Деца Србије”. Захваљујући овој апликацији сестре у сваком тренутку могу, на једноставан и прегледан начин, имати брз и прецизан увид у све потребне податке, картон корисника, историју саветовања, писано евидентирање сваког позива, саветовања, сестринску анамнезу и остале бројне информације. У наставку можете преузети брошуру Нега одојчета и новорођенчета.

Нега одојчета и новорођенчета

16.4.2014.

 

Здравствено васпитна активност

Дом здравља у Сремској Митровици у сарадњи са Заводом за Јавно здравље 21.03.2014.организовао је здравствено васпитну активност у месној заједници Лаћарак. Патронжне сестре окупиле су грађане и одржале предавање о значају превентивних мера и редовних лекарских контрола у откривању карцинома. Поливалентна патронажа у сарадњи са Диспанзером за здравствену заштиту жена учествовало је у овој здравствено васпитној активности. Изнешени су статистички подаци о броју обављених превентивних прегледа код жена и броју оболелих од карцинома на територији сремскомитровачке општине. Подељен је здравствено васпитни материјал.

 

25.3.2014.

 

Збрињавање повређених

Goran PergeСремска Митровица је била домаћин стручног скупа под називом „Збрињавање повређених у масовним несрећама и катастрофама“, који је одржан у организацији УдружењаStevan Pejić здравствених радника Града Сремска Митровица, Хитне помоћи Сремска Митровица и Инђија и Сектора за ванредне ситуације МУП-а. Симпозијуму који је одржан у Градској кући присуствовало је око 250 медицинских радника и ватрогасаца – спасилаца из целог Срема, а као гости представници Хитне помоћи из Новог Сада, Вршца и Сенте. О могућностима унапређења и проблемима при збрињавању повређених у масовним несрећама и катастрофама, између осталих, говорили су Зорица Благојевић, председница Удружења здравствених радника, др Горан Перге, специјалиста ургентне медицине у Хитној помоћи у Сремској Митровици и Стеван Пејић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Сремској Митровици. Закључак овог скупа је да проблем координације између више служби треба решити, како би се кренуло у смеру где ће сви заједно функционисати и радити као једна служба.

 

25.3.2014.

 

Месец борбе против рака

По календару Јавног здравља обележава се  национални месец борбе против рака. Поливалентна патронажна служба  и Служба за здравствену заштиту одраслог становништва,у сарадњи са представницима Месних заједница организовали  су здравствено васпитну активност  са становништвом. 03.03 и 11.03.2014.године од 8 до 11часова подељен је здравствено васпитни материјал и обављен индивидуални разговор и саветовање са појединцима, мерене су вредности крвног притиска гликемије, холестерола и триглицерида и дати савети о здравом начину живота и исхране. Акција је била веома посећена, обухваћено  је 250 људи. Акцију је спровело 5 тимова медицинских сестара.

 

 

17.3.2014.

 

Град без дуванског дима

Обележавање 31. јануара под слоганом „Град без дуванског дима”,  посвећено је пасивном пушењу које представља невољно и принудно или присилно удисање дуванског дима, за разлику од активног пушења које је самовољно. Ризик од обољевања услед деловања штетних састојака дуванског дима постоји и код активних и код пасивних пушача.
„Град без дуванског дима” је град који је усвојио и спровео законе којима се забрањује пушење у затвореним просторима (радним местима), свим затвореним јавним местима и јавном превозу без или са веома мало изузетака.
Запослени у Центру за превенцију и Поливалентној патронажној служби  су 3. фебруара спровели акцију у средњој школи 9. мај, информишући ученике и запослене о последицама пушења са посебним акцентом на пасивно пушење где су највише угрожена деца.

 

 

Превенција рака грлића материце

Поводом Европске недеље превенције рака грлића материце Дом здравља у сарадњи са Заводом за Јавно здравље, организовали су предавање. Циљ ове здравство васпитне активности је подизање свести код жена о значају превентивних прегледа, као и редовних лекарских контрола у Диспанзеру за здравствену заштиту жена, како би се смањио број оболелих жена на територији града Сремска Митровица. Поливалентна патронажна служба и патронажне сестре активно учествују у Скринингу жена у сарадњи са Диспанзером за жене. Превентивне мере се предузимају у породици индивидуалним саветовањем жена и уручивањем позива на кућну адресу. Позивно писмо садржи тачан датум и време прегледа код изабраног гинеколога. Др Јасмина Кочић из Завода за Јавно здравље Сремска Митровица изнела је статистичке податке о броју оболелих жена на нивоу Републике Србије. Др Евица Лазић Ивић одржала је предавање о значају раног откривања карцинома грлића материце као и о предузетим мерама за лечење оболелих жена. Здравствено васпитну активност организовала је Поливалентна патронажна служба и Служба за здравствену заштиту одраслог становништва.

 

Акредитација

У оквиру активности Министарства здравља и здравствених институција  система здравствене заштитите у области сталног унапређења квалитета, током 2013. године, уз финансијску подршку Министарства здравља у оквиру пројекта  „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“- ДИЛС, који се финансира из кредита Светске банке, 38 домова здравља је успешно прошло процес акредитације.

Унапређење здравља Рома

Поливалентна патронажна служба и патронажне сестре Драгица Вујић и Сања Ристић Гуњевић у приградском насељу Лаћарак ангажовале су се на унапређењу здравља Рома и подизања хигијенског нивоа. Здравствено васпитне активности усмерене су на рад у породици и са члановима појединачно. Свој допринос у сарадњи дала је и медијаторка за ромску популацију, Светлана Васиљевић са којом постоји дугогодишња сарадња.

Oбележавање светског дана борбе против шећерне болести

Шећерна болест је постала пандемија глобалних размера, а статистика показује се да ће до 2025. године од овог обољења патити преко 380 милиона људи.
У Србији од дијабетеса болује око 500.000 људи, а претпоставља се да око 250.000 људи у нашој земљи није ни свесно да болује од ове болести.
Светски дан дијабетеса окупља милионе људи широм света и том приликом организују се бројни локални и национални догађаји од стране здравствених установа, асоцијација особа са дијабетесом, различитих струковних удружења.
У Дому здравља Сремска Митровица  се, као и сваке године, различитим програмима и активностима обележио Светски дан дијабетеса.
У сусрет обележавању Светског дана борбе против шећерне болести, Центар за превенцију је организовао рани скриниг на дијабетес, у месецу Октобру, за мештане села Лежимир и Манђелос који су одржавају у здравственим амбулантама тих села.
14.11.2013. године у просторијама Центра за превенцију, Диспанзер на Сави 2 спрат, у 09ч,  ће се одржати предавање на тему „ Како спречити компликације шећерне болести – брига о малим крвним судовима“ Аутор је стручни сарадник компаније „Иванчић и синови“  Игор Вербич.Обезбеђени су пригодни поклони за слушаоце.
У Диспанзеру на Сави, у периоду између 09-11ч, екипа Центра за превенцију и Поливалентне патронажне службе Дома здравља је заинтересованим суграђанима одређивати ниво шећера у крви. Том приликом се  делио и здравствено-промотивни материјал као и стручни савети индивидуално.

Промоција ЕКГ апарата

У сали Центра за превенцију, 14.11.2013. године одржана је промоција ЕКГ апарата, набављених за потребе Службе опште медицине Дома здравља у Сремској Митровици. Средствима локалне самоуправе у износу од 1.400.000,00 динара, набављено је 11 ЕКГ апарата који су дистрибуирани у амбуланте у: Ноћају, Салаш Ноћајском, Равњу, Засавици 1, Босуту, Сремској Рачи, Лежимиру, Бешенову, Шуљму, Гргуревцима и амбуланти опште медицине 7. Промоцији су присуствовали: начелник за здравство Жељко Новаковић, помоћник директора за медицинска питања др Верица Костић Мушкиња, начелник Службе опште медицине др Светлана Прица, као и представници здравствених станица које су добиле нове и модерне ЕКГ апарате. Овом приликом, представник добављача је присутним здравственим професионалцима приказао начин употребе ових апарата, као и све његове могућности.

ВЕСТИ - АРХИВА

Претрага је доступна само на ћирилици.

МИСИЈА

Дом здравља Сремска Митровица је здравствена установа примарне заштите која пружа високо-квалитетне, безбедне и једнако доступне услуге за све наше кориснике. Унапређењем, очувањем здравља и лечењем болести и повреда по важећим медицинским доктринама, применом савремене опреме, сталним усавршавањем запослених, поштовањем свих принципа професионалног кодекса понашања и добрим партнерским односима са оснивачем, обезбеђујемо најбоље могуће исходе по здравље појединца, породица и заједнице у целини.

ВИЗИЈА

Дом здравља постаће лидере у примарној здравственој заштити у Републици Србији и допринеће очувању и унапређењу здравља својих корисника.

да сачувамо здравље...

Дом здравља Сремска Митровица©2014. info@dzsm.rs